avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Idee de afacere protejata de drepturi de autor?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Idee de afacere protejata de drepturi de autor?

Buna ziua.
Nu stiu daca o sa folosesc intocmai termenii corecți dar sper sa ma fac intelesa.
Am o idee de afacere ce vizeaza lanturile mari de supermarketuri, ce le-ar aduce profit, dar zero finante si nici posibilitate de credit, aceasta costand foarte mult.
As dori o colaborare, in sensul in care ei sa-si dezvolte afacerea pe banii lor, dar eu sa primesc o mica parte pentru idee. Intrebarea mea este, cum as putea sa le expun ideea fara ca acestia sa ma excluda de la plata?
Care ar fi solutiile?
Afacerea exista la noi in tata dar nu sub aceasta forma sau sub aceasta colaborare. Colaborarea pe care eu o gandesc nu am mai vazut-o nicaieri.
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 11:59, 28 August 2019
sper sa fi inteles si eu:
- ati auzit de o idee care se aplica undeva ("Afacerea exista la noi in tata...") si doriti s-o extindeti, incercand s-o vindeti altora;
- afacerea este neverificata de dvs din punct de vedere al eficientei:
colaborarea pe care o doriti dvs nu exista fiindca in general, aceasta idee se verifica si e oferita comercial sub forma unui serviciu: clientul va prefera sa cumpere un produs la cheie decat sa dea bani mai putini pe ceva ipotetic.
cu scuze, ma gandesc la doua lucruri: spionaj economic sau contrafacere. gresesc?
Sec si la obiect: ideile de afaceri nu pot fi protejate intelectual. Pot avea cel mult drepturi de autor pentru articolul in care sunt exprimate, dar nu si pentru aplicarea lor concreta. Puteti propune un contract de confidentialitate si pe urma semnati un contract ca urmare al acceptarii ideii. Dar nu puteti opri pe Icsulescu si Igrecescu sa copieze acea idee, odata devenita publica prin modul de a face afaceri al supermarketului respectiv.
Pur si simplu m-am gandit ca cele doua, supermarketul si cealalta afacere, care da, deja exista, at fi o combinatie foarte buna. De fapt asta este ideea mea, colaborarea intre cele doua.
Din punct de vedere al eficientei se poate verifica prin sondaje de opinie, planuri de afaceri si prin faptul ca "afacerea" nu duce lipsa de clienti, se pot face statistici..
Nu asta ar fi problema. Ci daca as putea primi vreo remuneratie dara fara nici un aport financiar din partea mea, doar pentru idee?

Adrian Dimitriu a scris:

sper sa fi inteles si eu:
- ati auzit de o idee care se aplica undeva ("Afacerea exista la noi in tata...") si doriti s-o extindeti, incercand s-o vindeti altora;
- afacerea este neverificata de dvs din punct de vedere al eficientei:
colaborarea pe care o doriti dvs nu exista fiindca in general, aceasta idee se verifica si e oferita comercial sub forma unui serviciu: clientul va prefera sa cumpere un produs la cheie decat sa dea bani mai putini pe ceva ipotetic.
cu scuze, ma gandesc la doua lucruri: spionaj economic sau contrafacere. gresesc?

[ link extern ] /

Inca o data: in drept civil puteti negocia cu cine vreti dvs. Atat ca nu puteti proteja ideea la OSIM sau mai stiu eu unde.
Ce vrea sa spuna dl. Georgescu e ca puteti negocia, e o tara libera. Cum o veti face, e alta poveste.
Dar nu aveti cum sa pretindeti nimic: dincolo de faptul ca ideile nu pot fi protejate, aceasta se aplica deja, deci nu e originala,

tgeorgescu a scris:

...........Inca o data: in drept civil puteti negocia cu cine vreti dvs. Atat ca nu puteti proteja ideea la OSIM sau mai stiu eu unde.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legi nescrise in afaceri Nafets Nafets Exista asa zisele ‚Legi nescrise’ale lumii bussinesului. Multi le cunoastem din auzite, din experienta sau pur si simplu le intuim. Nu vorbesc ... (vezi toată discuția)
Ce este copyright ? / copyright pe idee ? oarfa oarfa Conceptul relativ de copyright (drept de autor) il inteleg. Nu pot ma pot lauda ca ii stiu toate ascunzisurile ca e absurd pentru un simplu \"citizen\". Ce ... (vezi toată discuția)
Copierea unei idei de afacere ContSters156394 ContSters156394 Buna ziua. O persoana care are o idee de afacere, ceva nou, idee pe care ar derula-o printr-o PFA deja infiintata si isi prezinta oferta unor eventuali ... (vezi toată discuția)