avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Copierea unei idei de afacere
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Copierea unei idei de afacere

Buna ziua. O persoana care are o idee de afacere, ceva nou, idee pe care ar derula-o printr-o PFA deja infiintata si isi prezinta oferta unor eventuali clienti, ce garantie poate avea ca nu va fi refuzat de acestia, pentru ca ulterior, altcineva sa primeasca un contract pentru servicii similare? Mai clar, in caz ca am formulat prea complicat: X vrea sa vanda banane cu aroma de magiun (suntem intr-o ipoteza, da? :sticktongue:), isi prezinta produsul catre Y, Z, si Q. Acestia il refuza, dar ii spun matusii Bouboulina ca ideea este fantastica, sa puna rapid de o linie de productie banane cu aroma de magiun si semneaza contracte cu ea. Mentionez ca nu vorbim de o marca inregistrata OSIM. Deci, se poate X proteja de refuzul semnarii de contracte in scopul "vanzarii" ideii catre un agent economic "preferat"?
Cel mai recent răspuns: hoinarescu , utilizator 09:31, 13 Septembrie 2010
sa va spun raspunsul scurt? lasa-ti-o balta. ideile de afaceri nu se protejeaza in romania. in sua e altceva.

raspunsul lung, e mai lung. daca vreti sa protejati ceva, atunci puteti proteja urmatoarele:
- marca serviciului sau produsului (verbala, combinata sau de alt fel), o inscrieti la OSIM si gata. dar marca protejeaza doar denumirea unui produs, nu si metodele de afacere ori ingredientele unei anumite retete.
- desenele industriale sau alta forma grafica a reprezentarii tehnice a serviciului in cauza. nu cred ca e cazul, ca nu faceti magiun cu circuite integrate, nu? :D

ati mai putea semna un contract de confitentialitate cu cei carora le prezentati ideea. dar asta ii leaga putin spre deloc, pentru ca n-o sa prea puteti dovedi ca informatia a plecat de la ei.

ca fapt divers, stiti cum protejeaza mc donalds reteta de cartofi prajiti? n-o spune nimanui :D:secret:
Domnule Hoinarescu, dati-mi voie sa va aplaud(am facut-o deja) pentru campul vizual larg in ceea ce priveste realitatea, starea de fapt in care ne agitam intr-un mod cu totul brownian, cu atat mai mult daca vorbim despre cazul Romaniei. Aveti dreptate, posibilitatile pe care ni le pune la indemana dreptul romanesc pentru protejarea proprietatii intelectuale (pentru ca si o idee de afacere este proprietate intelectuala atunci cand vine cu ceva nou in mediul de afaceri) sunt prea limitate si prea putin eficiente in scopul pe care si-l asuma. Speram sa primesc de la cineva un raspuns care sa ma surprinda in mod placut, ceva despre care nu auzisem pana acum si care sa fie un veritabil ajutor, dar "daca n-am, n-am".
va multumesc pentru aplauze.
tocmai asta e ideea. proprietatea intelectuala e protejata in romania prin intermediul legii privind dreptul de autor si alte drepturi conexe. si legea in cauza e putin permisiva in privinta protejarii ideilor. oamenii care au facut-o pur si simplu s-au axat pe expresia ideii, carte sau altceva, si nu pe ideea in sine.
in cazul dumneavoastra, vorbim despre protectia unei idei si nu de protectia ideii fixate pe un suport material. distinctia e destul de importanta.

in sua, ideile de afaceri pot fi patentate, protectia e mai simpla. ideea se inscrie la orda lor si apoi te duci cu hartia de patent si dai in cap la toti aia care copiaza.

la noi, e mai complicat. firme mari se chinuie sa rezolve problema si au gasit cu toatele un singur remediu: secretul :))
Da, scutul cel mai bun ramane secretul, la urma urmei. Legea noastra oricum este una firava, iar inceperea unei batalii cu morile vant nu ma incanta deloc (in cazul in care mi-ar fi furata ideea). Oricum, in cazul meu nu este vorba despre protejarea unei marci (cu insemne grafice si tot ce inseamna aceasta), cel putin pentru moment, deci legislatia nu ma ajuta cu nimic. Multumesc pentru raspunsuri
Cred ca ati uitat (sau nu stiti) de… “plicul cu idei” (vedeti lit a)…

www.avocatnet.ro/content/art...

Alte discuții în legătură

Idee joc online brandon5 brandon5 Buna ziua. Am o idee de joc online, joc care nu este cunoscut nici national, nici international. Cum ma pot proteja fata de un eventual furt de idee, ... (vezi toată discuția)
Protejarea unei idei de afacere Axinte Ion Axinte Ion Am o idee de afacere si urmeaza sa ma intalnesc cu niste potentiali investitori. Cum as putea sa o protejez, ca sa nu ajung in situatia in care potentialii ... (vezi toată discuția)
Drepturile de autor pentru web-site Lady26 Lady26 As dori sa intreb cum se completeaza un forumular de la Orda pt drepturile de autor a unui web site.Din cat am citit nu se protejeaza ideile sau conceptul,ci ... (vezi toată discuția)