avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie

Buna ziua,
Va rog sa-mi explicati daca am sau nu dreptul la recalcularea pensiei.
In perioada aprilie 1978-decembrie 1989 am fost angajata la o cooperativa de consum, ca lucrator comercial si am fost retribuita in functie de realizarea planului, salariile lunare fiind mai mari decat salariul de incadrare. La calcularea punctajului pentru stabilirea pensiei nu au fost luate in considerare castigurile, doar salariul de incadrare.
Contributia pentru fondul de pensii suplimentara s-a facut la salariul de incadrare.
Pentru recalcularea pensiei am solicitat si am primit de la unitatea respectiva o adeverinta cu salariile brute realizate, care nu respecta intocmai dispozitiile legale cu privire la continut si mi-a fost respinsa .
Va rog sa-mi explicati ce trebuie sa contina adeverinta, care este temeiul legal si daca pot beneficia de o majorare a pensiei .
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 22:28, 2 Decembrie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adeverinta trebuie intocmita conform anexei 14 la HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare.
In actuala lege a pensiilor nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare nu este prevazuta luarea in calculul pensiilor a sumelor/ castigurilor obtinute in acord global. Legea noua care se va aplica din 2021 prevede luarea in calcul a castigurilor realizate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Formele de retribuire obţinute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 57/1974 privind retribuirea după cantitatea şi calitatea muncii, vor fi luate în considerare la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut şi, pentru acestea, s-a plătit contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii... Decizia ÎCCJ nr. 19/17 octombrie 2011, privind recursul în interesul legii, .... dezlegarea dată problemelor de drept judecate în cadrul unui recurs în interesul legii este obligatorie pentru instanţele de judecată, în conformitate cu dispoziţiile Codului de procedură civilă.
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca am inteles bine, nici din anul 2021 cand se va aplica noua lege a pensiilor, nu voi putea beneficia de acele sume acordate in plus la salariu, deoarece nu s-a contribuit dupa ele,
Decizia ICCJ nr. 19/ 17.10.2011 poate fi invocata intr-un proces daca este deschis de fiecare reclamant in parte. Nu se aplica automat invocand-o in contestatia depusa la CJP.
In noua lege a pensiilor la recalcularea pensiei se are in vedere venitul obtinut.
Daca nu s-a achitat contribuția, atunci nu vi se va lua in considerare venitul respectiv.

Alte discuții în legătură

Vreau sa stiu Tudorakis Tudorakis Trebuie sa duc adeverinta deLUCRU IN ACORD GLOBAL la casa de pensii? Am lucrat numai in acord toata perioada si sumele au fost mai mari decit salariul de ... (vezi toată discuția)
Am lucrat in acord, având salariile brute,care nu erau trecute ... Sandor 57 Sandor 57 Am lucrat in acord, având salariile brute,care nu erau trecute în cartea de muncă. Am solicitat de la casa de pensii buletinul de calcul și văd că pensia ... (vezi toată discuția)
Decizia iccj 19/2011 wap54 wap54 La Curtea de apel Craiova sunt respinse dosarele in care se solicita recalcularea pensiilor dupa veniturile brute realizate pana in anul 2001 dupa adeverintele ... (vezi toată discuția)