avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... vreau sa stiu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

vreau sa stiu

Trebuie sa duc adeverinta deLUCRU IN ACORD GLOBAL la casa de pensii?
Am lucrat numai in acord toata perioada si sumele au fost mai mari decit salariul de baza trecut in cartea de munca.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:42, 3 Aprilie 2019
In prezent, munca in acord nu este luata in considerare la calculul pensiei.

Insa, intr-o actiune in instanta impotriva refuzului Casei de Pensii de a lua in considerare acele adeverinte, puteti invoca Decizia ICCJ. Astfel, ,,chestiunea luării în considerare a formelor de retribuire obţinute în acord global la stabilirea şi recalcularea pensiilor a fost tranşată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite prin Decizia nr. 19/17.10.2011. Prin această decizie, admiţându-se recursul în interesul legii s-a stabilit că formele de retribuire obţinute în acord global prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii nr. 57/1974 vor fi luate în considerare la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public dacă au fost incluse în salariul brut şi, pentru acestea, s-a plătit contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am lucrat in acord, având salariile brute,care nu erau trecute ... Sandor 57 Sandor 57 Am lucrat in acord, având salariile brute,care nu erau trecute în cartea de muncă. Am solicitat de la casa de pensii buletinul de calcul și văd că pensia ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie octav13 octav13 Buna ziua. Sunt pensionat pe caz de boala din anul 2014. La calcularea pensiei nu a fost luat in calcul acordul global pentru perioada 1980_1984 conform ... (vezi toată discuția)