avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Acordul global se ia in considerare la pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Acordul global se ia in considerare la pensie?

Acordul global se ia in considerare la pensie








.
Cel mai recent răspuns: Bizonunegru , utilizator 15:57, 5 Ianuarie 2023
Potrivit actualei legislatii, nu intra.
Intra doar prin hotarare judecatoreasca definitiva.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
DECIZIE nr. 19 din 17 octombrie 2011 privind recursul in interesul legii, referitor la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, prin luarea in considerare a formelor de retribuire obtinute in acord global, prevazute de art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 57/1974

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
În numele legii
DECIDE:

Admite recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În interpretarea dispoziţiilor art. 2 lit. e), art. 78 şi art. 164 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale şi ale art. 1 şi 2 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurãrilor sociale de stat, stabileşte cã:
Formele de retribuire obţinute în acord global, prevãzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii dupã cantitatea şi calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate în considerare la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, dacã au fost incluse în salariul brut şi, pentru acestea, s-a plãtit contribuţia de asigurãri sociale la sistemul public de pensii.
Obligatorie, potrivit art. 330^7 alin. 4 din Codul de procedurã civilã.
Pronunţatã, în şedinţã publicã astãzi, 17 octombrie 2011.
Prin hotărâre judecătorească întra și salariile brute cu adeverințe după 2001

Carp Mircea a scris:

Potrivit actualei legislatii, nu intra.
Intra doar prin hotarare judecatoreasca definitiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara. veniturile obținute în sistem de acord global ... vint dorel vint dorel Bună seara. Veniturile obținute în sistem de acord global se iau în considerare la calculul pensiei? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Am lucrat in acord, având salariile brute,care nu erau trecute ... Sandor 57 Sandor 57 Am lucrat in acord, având salariile brute,care nu erau trecute în cartea de muncă. Am solicitat de la casa de pensii buletinul de calcul și văd că pensia ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala Gheorghe Ioniță Gheorghe Ioniță In acest moment se iau in calculul punctajului veniturile din acord global daca depun adeverință? (vezi toată discuția)