avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

In acest moment se iau in calculul punctajului veniturile din acord global daca depun adeverință?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:10, 15 Martie 2018
Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare in prezent nu prevede aceasta posibilitate.
Daca detineti o astfel de adeverinta puteti sa o depuneti la casa judeteana de pensii cu nr. de inregistrare/ data si sa solicitati reclacularea pensiilor. Sunt case de pensii care au introdus in calculul punctajului si acordul global in urma unor hotarari judecatoresti.
Recurs in interesul legii/ Decizia ICCJ nr. 19 din 17 octombrie 2011 privind stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, prin luarea in considerare a formelor de retribuire obtinute in acord global

Publicata in Monitorul Oficial nr. 824/2011 - M. Of. 824 / 22 noiembrie 2011

INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE

In numele legii

DECIDE:


Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In interpretarea dispozitiilor art. 2 lit. e), art. 78 si art. 164 alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si ale art. 1 si 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, stabileste ca:

Formele de retribuire obtinute in acord global, prevazute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public, daca au fost incluse in salariul brut si, pentru acestea, s-a platit contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Obligatorie, potrivit art. 330^7 alin. 4 din Codul de procedura civila.

Pronuntata, in sedinta publica astazi, 17 octombrie 2011.
In practica, Decizia ICCJ nr. 19/ 2011 se poate invoca la deschiderea unui nou dosar in instanta. Casele de pensii nu tin automat cont de aceasta decizie fara a exista o decizie definitiva in fiecare din dosarele deschise de pensionari.
Sunt Case de Pensii care pun in aplicare aceasta Decizie, pentru a evita un eventual litigiu.

Insa este mai complicata procedura , dar costa mai putin timp.
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara. veniturile obținute în sistem de acord global ... vint dorel vint dorel Bună seara. Veniturile obținute în sistem de acord global se iau în considerare la calculul pensiei? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Lucrul in acord se contabilizeaza la pensie? dulamaa9 dulamaa9 Buna ziua. O buna perioada de timp am lucrat in acord global la o firma. Cum trebuie procedat pentru a trece aceasta perioada la casa de pensii si pentru a ... (vezi toată discuția)
Buna seara!am 60 de ani,sunt in pensie din 2019(pensie de drept)întrucât ... Pintilica Pintilica Buna seara!Am 60 de ani,sunt in pensie din 2019(pensie de drept)întrucât am lucrat 19ani in grupa a doua de munca.Mentionez ca la calcularea pensiei nu s-a ... (vezi toată discuția)