avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună seara. Veniturile obținute în sistem de acord ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună seara. Veniturile obținute în sistem de acord global ...

Bună seara.
Veniturile obținute în sistem de acord global se iau în considerare la calculul pensiei?
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:40, 16 Februarie 2024
Prin Decizia nr. 19 din 17 octombrie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 824 din 22 noiembrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii a stabilit că, „În interpretarea dispoziţiilor art. 2 lit. e), art. 78 şi art. 164 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi ale art. 1 şi 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat (…): Formele de retribuire obţinute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate în considerare la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut şi, pentru acestea, s-a plătit contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii.”

Potrivit legii actuale ca sa fie luate in calcul va trebuie o hotarare judecatoreasca in care sa invocati Decizia ICCJ de mai sus.

Potrivit Legii noi, la reclaculare se iau in considerare, sens in care va trebui sa depuneti adeverinte in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala Gheorghe Ioniță Gheorghe Ioniță In acest moment se iau in calculul punctajului veniturile din acord global daca depun adeverință? (vezi toată discuția)
Buna seara!am 60 de ani,sunt in pensie din 2019(pensie de drept)întrucât ... Pintilica Pintilica Buna seara!Am 60 de ani,sunt in pensie din 2019(pensie de drept)întrucât am lucrat 19ani in grupa a doua de munca.Mentionez ca la calcularea pensiei nu s-a ... (vezi toată discuția)