avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna seara!Am 60 de ani,sunt in pensie din 2019(pensie ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna seara!Am 60 de ani,sunt in pensie din 2019(pensie de drept)întrucât ...

Buna seara!Am 60 de ani,sunt in pensie din 2019(pensie de drept)întrucât am lucrat 19ani in grupa a doua de munca.Mentionez ca la calcularea pensiei nu s-a luat in calcul faptul ca 20 de ani am lucrat in acord global,in trei schimburi,inclusiv sâmbătă și duminica(din 1980 pana in 2000).Cum ar trebui sa procedez sa pot beneficia de aceste drepturi și unde trebuie sa ma adresez?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:05, 14 Mai 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti nevoie de adeverinta de la angajator. Adeverinta se depune la dosarul dvs. de pensie, la CJP. Se va lua in calcul la recalculare daca se va aplica legea care intra in vigoare in sept. 2023
Actuala lege a pensiilor nu prevede luarea in calcul a acestor venituri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prin Decizia ÎCCJ nr. 19/17 octombrie 2011 - ICCJ , privind recursul în interesul legii, referitor la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, prin luarea în considerare a formelor de retribuire obţinute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. (1) lit. a) din legea retribuirii, publicată în M.Of. nr. 824 din 22 noiembrie 2011, intrată în vigoare la data de 22 noiembrie 2011, s-a dispus:

Admite recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În interpretarea dispoziţiilor art. 2 lit. e), art. 78 şi art. 164 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi ale art. 1 şi 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, stabileşte că: Formele de retribuire obţinute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 57/1974 privind retribuirea după cantitatea şi calitatea muncii, vor fi luate în considerare la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut şi, pentru acestea, s-a plătit contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii, aceasta fiind obligatorie, potrivit art. 307 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Art. 1 din Decretul nr. 389/1972 a dispus în sensul că sporurile permanente primite în cadrul acordului global, angajatorul avea obligaţia virării la bugetul asigurărilor sociale de stat a contribuţiei de 15% asupra câştigului brut realizat de salariat – care a fost menţinută în Legea nr. 49/1992 care a majorat doar cuantumul contribuţiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am lucrat in acord, având salariile brute,care nu erau trecute ... Sandor 57 Sandor 57 Am lucrat in acord, având salariile brute,care nu erau trecute în cartea de muncă. Am solicitat de la casa de pensii buletinul de calcul și văd că pensia ... (vezi toată discuția)
Bună seara. veniturile obținute în sistem de acord global ... vint dorel vint dorel Bună seara. Veniturile obținute în sistem de acord global se iau în considerare la calculul pensiei? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala Gheorghe Ioniță Gheorghe Ioniță In acest moment se iau in calculul punctajului veniturile din acord global daca depun adeverință? (vezi toată discuția)