avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 150 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Monografie contabilă pentru primă de casare ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Monografie contabilă pentru primă de casare autoturism

Buna ziua,
Care este monografia pentru factura reprezentand prima de casare in valoare de 6500 lei (inclusiv tva) pentru un autoturism achizitionat prin leasing financiar? TVA -ul de pe factura este deductibil?
Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: sfsg , utilizator 16:02, 2 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
TVA-ul este deductibil daca intocmiti foi de parcurs, mai multe detalii la ART. 298 - Limitări speciale ale dreptului de deducere din Codul Fiscal si a normelor:

(2) În cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice, în sensul art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, taxa aferentă cumpărării, achiziției intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului și cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibilă conform regulilor generale prevăzute la art. 297 și la art. 299 - 301 din Codul fiscal, nefiind aplicabilă limitarea la 50% a deducerii taxei. Utilizarea în scopul activității economice a unui vehicul cuprinde, fără a se limita la acestea: deplasări în țară sau în străinătate la clienți/furnizori, pentru prospectarea pieței, deplasări la locații unde se află puncte de lucru, la bancă, la vamă, la oficiile poștale, la autoritățile fiscale, utilizarea vehiculului de către personalul de conducere în exercitarea atribuțiilor de serviciu, deplasări pentru intervenție, service, reparații, utilizarea vehiculelor de test-drive de către dealerii auto. Este obligația persoanei impozabile să demonstreze că sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru acordarea deducerii, astfel cum rezultă și din hotărârea Curții Europene de Justiție în Cauza C-268/83 D.A. Rompelman și E.A. Rompelman - Van Deelen împotriva Minister van Financien. În vederea exercitării dreptului de deducere a taxei orice persoană impozabilă trebuie să dețină documentele prevăzute de lege pentru deducerea taxei și să întocmească foaia de parcurs care trebuie să conțină cel puțin următoarele informații: categoria de vehicul utilizat, scopul și locul deplasării, kilometrii parcurși, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Prima:

4451 = 4751 6500 lei
404 = 4451 6500 lei (veti achita la furnizor mai putin cu aceasta suma)

4751 = 7584 lunar cu suma de 6500 lei impartit la durata amortizarii. Daca e pe 4 ani = 6500/48 luni = 135,42 lei
Ultima modificare: Luni, 2 Septembrie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordin deplasare Dumdum Dumdum Lucrez la o firma care implica deplasarea zilnica cu autoturismul firmei, masina are gps si poate fi scoasa foaie de parcurs , totusi si bombardat de ... (vezi toată discuția)
Consum masini persoana juridica ianuarie ianuarie Buna ziua Daca sunt o societate care detine masini ce transporta marfa, sunt obligat sa am un document intern in care sa fie precizat consumul ... (vezi toată discuția)
Deducere tva digi2012 digi2012 Daca achizitionez un autoturism pe societate, pot deduce TVA? As putea aplica varianta ca eu(administratorul societatii) sa figurez in contractul de munca ... (vezi toată discuția)