avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prenatal și indemnizația de creștere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prenatal și indemnizația de creștere a copilului

Sunt salariata de 8 ani cu venit variabil între 2000-2500 lei. As vrea sa știu care sunt condițiile de obtinere a prenatalului și indemnizației și ce documente ar fi necesare. Și care sunt condițiile în cazul demisiei?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:23, 26 August 2019
1. Pentru concediu de maternitate - pre si postnatal - trebuie sa aveti un stagiu minim de 6 luni in ultimele 12 luni anterioare lunii in care se acorda concediul.

Cuantumul brut lunar al indemnizației de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10 din OUG 158/2005.
In situatia veniturilor din salarii, baza de calcul al indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.

Din acest cuantum se retine doar c.a.s.

2. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de aceasta este realizarea de venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit , in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Indemnizatia CCC = 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.
Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință (n.m., 1250 lei), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

Pentru a beneficia în mod legal de concediul și indemnizația de creștere a copilului, părintele interesat trebuie să depună o cerere, conform OUG nr. 111/2010, însoțită de următoarele documente (nu sunt necesare copii legalizate):
- copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
- actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;
- actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;
- dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
- dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
- orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.
Demisia în primele luni de sarcina afectează obținerea indemnizației?

Editare ; citare raspuns anterior
Ultima modificare: Luni, 26 August 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu afecteaza , in principiu, decat daca la data nasterii copilului nu aveti realizate timp de cel puțin 12 luni in ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua concediul și indeminzqtia de creștere a copilului ... Alexandrugh Alexandrugh Bună ziua concediul și indeminzqtia de creștere a copilului se poate lua dacă bu am cotizat 12 luni înaintea nașterii copilui (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil alinailiescu89 alinailiescu89 Buna ziua. As dori sa stiu in conditiile in care, urmeaza sa nasc un copil, iar ambii parinti lucreaza, daca tatal copilului poate intra in concediu crestere ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil oana8989 oana8989 buna ziua.daca sunt in somaj,de la 1 iulie cat v-a fi indemnizatia de crestere copil? (vezi toată discuția)