avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Disputa la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Disputa la succesiune

Bine v-am gasit. Am si eu o nelamurire cu privire la succesiune. Tatal meu a decedat in martie 2008, iar eu, mama mea impreuna cu sora si fratele am facut succesiunea dupa tata, candva in dec. 2008.
In febr. 2009 a decedat bunica, mama tatalui meu, bunicul fiind de mult decedat.Succesiunea dupa bunicul nu s-a facut, deci tata nu a mostenit nimic. Acum matusile mele (surorile tatalui meu) vor sa faca succesiunea dupa bunica. Intrebarea ar fi in locul tatalui meu beneficiem doar noi, copii, de mostenire sau si mama (fiind nora bunicii) ?
Si ce inseamna ca succesiunea se va face la judecatorie ? De ce nu la un notar?
Stiu, un raspuns ar fi costurile mult mai reduse, dar ar mai putea fi alte manevre ascunse care ar vrea matusile sa le faca?
sper ca nu am fost prea complicata in explicatiile mele :)
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:38, 29 Noiembrie 2009
[ link extern ] /
Va recomand sa cititi despre reprezentarea succesorala! Va veti edifica imediat !
Cine v-a spus ca in instanta este mai ieftin v-a indus in eroare! este cel putin la fel de scump ca si la notarul public. Si , in plus , dureaza si mai mult!B-)
Si in prezent e inca mai ieftin prin instanta decat la notar, dar cu putin.
Am facut destule succesiuni prin instanta si era mult mai preferabil asa.
Oricum lumea prefera sa plateasca notarii si eu zic ca legea este buna.Mai ia si statul niste bani ca are nevoie.

Daca exista neintelegeri intre mostenitori veti plati si notar si avocat.Adica daca platiti notar si acesta va suspenda procedura succesorala trebuie obligat sa ajungeti la instanta.
Daca analizam situatia sub acest aspect ar fi mai ieftin sa mergeti direct la instanta si sa nu mai pierdeti bani si timp la notar.

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc de raspuns, dar am inteles si nu am inteles :)
Deci mostenim noi nepotii, dar mama nu intra in calcule, sau.... ?
Pentru ca tatal dvs a decedat inaintea mamei sale (bunica dvs.) atunci la mostenire bunicii veniti dvs +sora + fratele (= descendentii tatalui) prin intermediul a ceea ce se cheama reprezentare succesorala.
Dumneavoastra (copiii tatalui) urcati in locul, gradul si drepturile tatalui (cel reprezentat) pentru a culege partea din mostenire care s-ar fi cuvenit tatalui dvs. daca ar mai fi fost in viata la momentul mortii mamei sale.
Adica tatal dvs. daca ar mai fi fost in viata ar fi impartit in mod egal cu surorile lui mostenirea mamei sale. Ar fi luat o parte egala cu a unei surori a lui.
Acesta parte care s-ar fi cuvenit tatalui dvs. o veti imparti acum intre dvs. (copiii lui).

Mama dvs. nu participa (ea nu este un descendent al sotului ei pentru a-l putea reprezenta).

Am incercat sa explic mai pe inteles (cred eu) decat in link-ul dat de Mihai mai sus.
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2009
romascanu, moderator
Multumesc tare mult, ati fost mult mai explicita decat link-ul acela. Asa banuiam si eu ca se va face succesiunea, dar mama mea avea alta parere :) si de aceea am vrut sa ma interesez.
Multumesc inca o data

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa 15 ani kike kike Tatal meu a decedat in anul 1995.Nu am facut succesiunea pana in prezent.Nu am facut succesiunea nici dupa bunicii paternali .Ce parere aveti;trebuie facute ... (vezi toată discuția)
Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi dupa 30 ani flori9 flori9 Daca mama a renuntat la mostenire in urma decesului tatalui ei in favoarea mamei ei (asta intamplandu-se acum 30 ani), iar aceasta din urma a decedat si ea ... (vezi toată discuția)