avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... La ședința asociației s-a hotărât să se ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

La ședința asociației s-a hotărât să se plătească un fond de îmbunătățire confort, lucru cu care nu sunt de acord. Sunt obligată să plătesc, e legal acest fond?

Buna ziua! Am si eu urmatoarea situatie: m-am mutat intr-un bloc nou construit si de 3 luni, s-a hotarat la sedinta sa se plateasca un fond de imbunatatire confort. Eu nu am fost de acord cu acest fond, deoarece mi se par ca nefondate intrebuitarile banilor. As dori sa stiu daca sunt obligata sa platesc acest fond si legalitatea lui. Multumesc frumos!
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 14:48, 4 Septembrie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 196/2018
Articolul 73
(1)In cadrul adunarii generale, proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special, precum si modul de constituire al acestora.
(2)Toate fondurile speciale ale asociatiei de proprietari se depun in contul asociatiei de proprietari, prevazut la art. 20, au evidenta separata si pentru fiecare se emite chitanta separata.

Despre legalitatea numarului minim de membri care pot aproba asa ceva nu am cum sa ma pronunt, deoarece nu ati spus in ce consta utilitatea acestui fond, ce reprezinta si cum se cheltuieste.

Gasiti in aceeasi lege articole care va pot lamuri in aceasta privinta (art. 49 - 53).
[ link extern ]
Multumesc pentru raspuns! Acest fond de imbunatatire confort a fost propus intr-o sedinta de bloc la care nu s-au intrunit 50+ 1 dintre proprietari (ulterior s-a mers din usa in usa si s-au strans semnaturile). Acest fond a fost constituit pentru construirea unui gard care sa imprejmuiasca partial un bloc nou construit. Problema este ca la acea sedinta nu s-a venit cu proiect, si in plus, asocia doreste sa il construiasca fara avizul primariei (se considera ca nu trebuie aviz, desi acest gard este intre curtea blocului si trotuar). In plus, locatarilor care nu au semnat, sau celor care nu au loc de parcare in curtea blocului, nu li se permite accesul pe poarta electrica ci pe o poarta mai mica (in cazul in care vrei sa ai acces pana la intrarea in bloc, sa urci mobila, nu ai cum, ca sa nu mai spun ca daca ti se face rau in casa si chemi salvarea, nu are pe unde sa intre). Mai nou, au mai cerut bani pentru plantarea unor pomi si achizitionarea unor banci. Nu este normal sa se faca sedinta cu proces verbal pentru orice ban cerut?
Despre modul de folosire a proprietatii comune puteti citi aici:
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Iar raspunsul la intrebarea dvs. finala este da.
Pentru orice alte amanunte legata de traiul in comun din perspectiva legala cititi aceeasi lege, 196/2018.
Multumesc pentru promptitudine si informatiile oferite!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca să nu pierdeți vremea nu le dați banii. Vor trebui sa va dea in judecata iar la proces vor trebui sa arate legalitatea hotărârilor ( am inteles ca nu s-au respectat prevederile legii, nr de semnaturi, procese verbale etc) precum si utilitatea sau urgența pt care trebuia construit acel gard sau la ce mai folosesc ei banii. Dar dacă veți pierde pe langa banii de fond veți mai achita in jur de 1000-2000 de lei cheltuieli de judecată.
Puteți deasemenea sesiza la primarie serviciul urbanism in legătură cu amplasarea gardului. Chiar dacă e de lemn si fara fundație sau stâlpi prinși in beton nu poate fi amplasat oriunde, pt ca exact cum a-ti sesizat incurca intervenția ISU, Ambulanță etc.
Puteti apela si la compartimentul din cadrul primariei care se ocupă de asociatiile de proprietari.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, unde pot reclama un administrator de bloc? in luna ... aaannn aaannn Buna ziua, Unde pot reclama un administrator de bloc? In luna iunie si iulie nu a locuit nimeni la adresa respectiva si am facut si cerere in sensul acesta ... (vezi toată discuția)
Domiciliez într-un bloc, unde la subsol este un spațiu tehnic, ... ceciliabraek@gmail.com ceciliabraek@gmail.com Domiciliez într-un bloc, unde la subsol este un spațiu tehnic, proprietate comună, nefiind prevăzut cu boxe sau depedințe din construcție, aspect ce ... (vezi toată discuția)
Rugaminte ajutor: un cumparator care a achiztionat un apartament ... ioana_f11 ioana_f11 Rugaminte ajutor: Un cumparator care a achiztionat un apartament in 5 Noiembrie 2020, are vreo obligatie de a plati sume de bani care, pe \"tabelul cu ... (vezi toată discuția)