Domiciliez într-un bloc, unde la subsol este un spațiu tehnic, proprietate comună, nefiind prevăzut cu boxe sau depedințe din construcție, aspect ce rezultă din contracte(actele de proprietate). La subsolul blocului, pe proprietatea comună, cei din conducerea asociației(7 proprietari din 32) și-au construit boxe, ocupând tot spațiul comun, proprietatea comună a tuturor proprietarilor. Aceste boxe au fost construite fără autorizație de construire eliberată de Primăria Medgidia și fără aprobarea scrisă a tuturor proprietarilor, prin hotărâre a adunării generale, așa cum prevede Legea nr.196/2018, cu privire la exploatarea proprietății comune. Această situație precizată mai sus se poate încadra la fapta de TULBURARE DE POSESIE pentru a putea face plângere penală? Ce fapte au comis cei 7 proprietari, care au ocupat abuziv spațiul comun de la subsolul blocului?
Persoanele care au inteles sa edifice in parte comuna condominiu,anexe fara parcurgerea procedurii legale se fac vinovate de incalcarea disp L nr 196/2018 si L nr. 102 din 13 aprilie 2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, a Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, precum și pentru completarea art. 64 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul
Puteti sesiza oficial ISU care nu permite executarea de anexe/boxe in subsolurile tehnice ,care in astfel de cazuri aplica sanctiuni concomitent cu dezafectarea constructiilor si aducerea la forma anterioara interventiei neautorizate
Nu e tulburare de posesie, nu e nimic penal. Cum bine ati zis, au fost incalcate articole din legea 196/2018 :
Articolul 29
(1) În cazurile în care unul dintre proprietari împiedică, cu rea-credință și sub orice formă, folosirea normală a condominiului, sau a unor părți componente, potrivit destinației acestora, și creează prejudicii celorlalți proprietari, proprietarii prejudiciați sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său se poate adresa în scris președintelui, comitetului executiv al asociației de proprietari și instituțiilor cu atribuții privind respectarea ordinii și liniștii publice sau, după caz, instanțelor judecătorești.
(2) Dacă o hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari, o decizie a comitetului executiv sau a președintelui este contrară prevederilor prezentei legi sau este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său poate sesiza cenzorul/comisia de cenzori, compartimentele prevăzute la art. 10 sau, după caz, poate solicita instanțelor judecătorești anularea în tot sau în parte a hotărârii/deciziei și/sau repararea pagubei cauzate.
Boxa subsol bloc
toderita
Buna ziua, in anul 2014 am inceput sa ne construim noi propietari la subsol boxe( pt ca nu existau).Am discutat ca dupa ce se termina de construit sa platim ... (vezi toată discuția)