avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament gasit la multi ani de la deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament gasit la multi ani de la deces

Buna ziua,
Facand ordine printre actele din casa am gasit un testament al unui prieten al bunicilor mei care ne lasa mie si surorii mele toata masa lui succesorala. Din cate stim noi, acest domn nu avea rude apropiate de aceea, fiind prieten foarte bun cu bunicii mei, probabil sa decis sa ne lase noua bunurile dansului. Testamentul este , in original, atestat la un notar. Nu avem ideea cand a decedat (dar suntem siguri ca a decedat, datorita varstei) si nici ce bunuri exact avea in posesie. Ce putem face in acest caz si care este procedura? Ce se face in cazul in care intre timp, nefiind stiuta existenta acestui testament, rude indepartate poate au venit si au mostenit bunurile acestui domn? Multumesc
Cel mai recent răspuns: danaver , utilizator 09:40, 3 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeti la notarul respectiv, banuiesc ca pe raza acelui notariat a si locuit. De acolo incepeti " sapaturile". Daca e vb de provincie, aflati detalii mai usor si de la primarie- cand a decedat in primul rand.
Conteaza mult data decesului, dvs trebuia sa fi acceptat mostenirea in termen de 6 luni/ 1 an, functie de data decesului.
Nu inteleg de ce nu v-au zis nimic bunicii..
Se poate ca acel domn sa mai fi incheiat alt testament ( am avut un unchi care face cate unul pe an.. mai scotea pe cate unul din testament daca nu era cuminte in anul ala) , si cel anterior e revocat automat.
Oricum, sansele sunt mici sa mai mosteniti ceva daca a decedat de mult, pt ca nu ati acceptat mostenirea in timp util.

Ultima modificare: Luni, 2 Septembrie 2019
gi-jane2, moderator
Este bine si ce vi s-a spus mai jos, dar eu incepe prin a merge la evidenta populatiei din sectorzul/comuna sau unde a locuit( adresa trebuie sa fie trecuta in testament) aflati daca a decedat si cand, incercati sa scoateti certificat de deces, incercati sa indentificati bunurile pe care le avea daca nu sunt mentionate in testament si abia pe urma la notar. Notarul a redactat acel testament, nu are de unde sa stie in cele mai multe cazuri daca persoana este decedata sau nu.
Adresati-va notarului public, cel care a autentificat testamentul.

Sa va comunice daca a fost dezbatuta succesiunea.

Ulterior, dumneavoastra puteti solicita dezbaterea succesiunii.(succesiunea legala poate coexista cu succesiunea testamentara).

Dreptul de optiune succesorala trebuie exprimat in termen de 1 an de la deces.(ori 6 luni, daca succesiunea a fost deschisa prin moarte conform vechiului Cod civil ).


Actele de acceptare tacita(implicita) sunt cele prin care este lasata sa se intrevada vointa de a succede.

(preluarea bunurilor, posesia lor, plata impozitelor, a taxelor aferente).



Multumesc pentru raspuns. Testamentul a fost facut in 1989 la Notariatul de stat Bucuresti. Incerc acum sa dau de notarul public, dupa nume dar la numarul pe care l-am gasit inca nu raspunde nimeni. Noi credem ca domnul acesta a decedat cu multi ani in urma deci sigur au trecut cel putin 1 an de la deces si noi nu ne-am exprimat niciun drept de optiune succesorala (pentru ca nu am stiut de existenta acestui testament). In acest caz, mai este ceva de facut?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune -drept nepot imperia imperia Bunicul meu e decedat de 2 ani. Bunica este in viata, insa imobilul era pe numele bunicului. Singurul copil al lor este si el decedat. Eu nu stiu cum ... (vezi toată discuția)
Accepatre succesiune doina_i doina_i Daca nu am facut la timp acceptarea se mai poate face ceva? (vezi toată discuția)
Diferenta dintre mostenire si donatie carmen.pascu7 carmen.pascu7 Care este diferenta dintre mostenire si donatie din punct de vedere al taxelor notariale si catre Statul Roman? Care situatie este mai avantajoasa ... (vezi toată discuția)