Acum 3 zile am fost prinsa in carrefour cu produse in valoare de 300 Ron.Am fost dusa la camera de interpelare dupa care am predat marfa furata si agentii au chemat politia.Am coloraborat cu ei ,mi-au facut proces verbal in care am marturisit tot si am regretat fapta facuta mentionand,ca sunt studenta si imi pare rau pentru ce am facut pentru ca a fost prima data nevand asfel de abateri.Dupa procesul verbal mi s-a spus ca voi primi acasa o citatie si v-a urma sa merg la sectie si dupa vreo luna o sa primesc amenda.Agentul respectiv nu mi-a spus ce fel de tip este amenda: contraventionala sau penala.Mi s-a spus doar ca voi primi amenda minima fiindca am colaborat si am regretat fapta facuta.Ce tip este amenda ?o sa imi fie afectat cazierul?
Din punct de vedere strict juridic, furtul (art.208 C.pen.) sau furtul calificat (art.209 C.pen, in caz ca anumite circumstante precum pluralitatea faptuitorilor, pot determina o asemenea incadrare), constituie fapte penale, iar nu contraventionale. Daca politia v-a intocmit proces-verbal pentru o contraventie, este altceva. Puteti scie in acest forum si fapta pt. care vi s-a intocmit p.v.
In cazul in care este insa vorba de o infractiune, atunci se va deschide dosar penal, in care procurorul de caz poate lua si masura inlocuirii raspunderii penale cu o amenda administrativa. Aceasta nu apare in cazierul judiciar.
Reveniti si spuneti ce fapta a fost consemnata in p.v. Dar, din ce banuiesc, daca nu este vorba de constatarea unei infractiuni flagrante, atunci, din indulgenta, politistii v-au constatat o contraventie. Ar fi bine si... va urez sa fie asa si mai ales...sa nu mai...repetati!
Eu cred ca user-a a fost prinsa in flagrant, de aceea bunurile au fost recuperate imediat dupa ce au fost sustrase din magazin de aceasta.
Fapta de sustragere de bunuri dintr-un magazin este furt calificat savarsit intr-un loc public, fapta fiind prev. si pedepsita de art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. e C.pen., daca nu se retin si alte agravante: in timpul noptii, prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate sau a unei chei mincinoase.
Furtul calificat se pedepseste cu inchisoare intre 3 si 15 ani.
Sub nicio forma fapta de mai sus nu poate fi considerata contraventie, astfel incat amenda administrativa este exclusa.
Avand in vedere existenta unei infractiuni, aceasta intra in sfera penalului si nu a contraventionalului.
Deoarece bunurile au fost recuperate in intregime iar partea vatamata nu s-a constituit parte civila neavand nicio pretentie materiala, faptul ca nu sunteti recidivista, ca sunteti studenta etc., toate acestea vor fi avute in vedere la aplicarea unei sanctiuni de catre instanta.
Urmeaza a se intocmi un dosar penal si veti fi citata la politie pentru declaratii.
Pentru o studenta (sper ca nu studenta la drept!...) este rusinos...;)
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Furt hipermaket
belle30
buna ziua...azi 13.04.2010 am fost prinsa cu poduse neachitate in valoare de 180 ron din hipermarketul cora.s-a chemat politia am mers la sectie unde am dat ... (vezi toată discuția)
Furt prin escaladare
alina_vi
Pot considera ca este vorba de infractiunea de furt calificat , atunci cand furtul este comis prin escaladare, daca hotul a patruns in domiciliu pe usa ramasa ... (vezi toată discuția)