avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... PSI, SU, SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

PSI, SU, SSM

Salut,

Mi-am infiintat un SRL pt dezvoltare software la comanda cu lucrul la terti.
Sunt singurul angajat la aceasta firma.

Din ce am inteles trebuie sa-mi fac medicina muncii, lucrul pe care l-am si facut,

Intrebarea este: Este absolut vital sa fac si PSI + SU tinand cont ca lucrez la terti?

Cam cat ar trebui sa platesc pentru astfel de servicii?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:37, 3 Septembrie 2019
Buna seara,

Avand in vedere ca sunteti angajat, da trebuie sa aveti implementate regulile SSM. PSI nu este cazul, pentru ca se aplica la cladirea in care va desfasurati activitatea (de ex. un punct de lucru).
Conform art 16. din HG 1425/2006 cu modificarile si completarile ulterioare:
În cazul întreprinderilor cu până la 9 lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activitățile din domeniul securității și sănătății în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) activitățile desfășurate în cadrul întreprinderii nu sunt dintre cele prevăzute în anexa nr. 5;
b) angajatorul își desfășoară activitatea profesională în mod efectiv și cu regularitate în întreprindere și/sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel puțin un program de pregătire în domeniul securității și sănătății în muncă, cu o durată minimă de 40 de ore și conținutul prevăzut în anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atestă printr-un document de absolvire a programului de pregătire.
(2) În situația în care nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute la alin. (1), angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulți lucrători ori poate organiza serviciul intern de prevenire și protecție și/sau poate să apeleze la servicii externe, în condițiile prezentelor norme metodologice.
(3) În cazul în care angajatorul/lucrătorii desemnați/serviciile interne de prevenire și protecție nu au capacitățile și aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activităților de prevenire și protecție prevăzute la art. 15, angajatorul trebuie să apeleze la servicii externe pentru acele activități de prevenire și protecție pe care nu le poate desfășura cu personalul propriu.


In concluzie: puteti urma un curs de specializare si va asumati activitatile specifice.
Nu este obligatoriu sa urmati un curs de pregatire in domeniu, in conditiile in care sunteti unic angajat. Puteti studia legislatia (o gasiti pe internet) pentru a fi la curent cu aceasta.
Prestand activitati la terti, acestia un obligatia instruirii dvs. in domeniul ssm, psi-su. Important este sa cunoasteti riscurile profesionale (inclusiv cele de incendiu, explozie, intoxicare, etc.) la care va expuneti lucrand in aceste firme si modul de actiune care va revine in situatii deosebite/ periculoase.
Multumesc pentru raspuns, domnul Popa. Mi-as dori sa studiez putin legislatia sa vad unde anume scrie ca nu trebuie sa fac ssm + psi-su daca desfasor activitatea la terti pentru a sta mai linistit. Imi puteti spune mai exact ce lege, alineat, un link eventual? M-ar ajuta foarte mult.

Ati mentionat ca nu sunt obligat sa urmez un curs in domeniul daca sunt unic angajat. Dar daca am mai multi angajati (tot cu lucrul la terti), se schimba ceva?

Si inca o intrebare, poate putin stupida, dar ssm nu e acelasi lucru cu medicina muncii, corect?

Multumesc si o zi excelenta!
Nu ati inteles exact ce am scris. Revin.
Daca nu aveti angajati nu trebuie sa le faceti dvs. instruirea in domeniul ssm pe firma dvs. Daca aveti angajati, dvs. raspundeti de instruirea ssm a acestora pe firma dvs.
Daca dvs. lucrati la terti/ daca aveti lucratori care vor lucra la terti, instruirea lucratorilor pentru ca desfasoara lucrari la terti va fi de competenta tertilor/ fiecare in parte. Si dvs. va trebui sa instruiti lucratorii proprii pe firma dvs.
Concluzia: este vorba de instruiri diferite, specifice firmei dvs., respectiv firmelor terte unde desfasurati activitati.
Conditii similare sunt si pentru instruirea ISU-psi.
A nu se confunda ssm cu medicina muncii. Pe scurt, medicina muncii se ocupa cu supravegherea starii de sanatate a lucratorilor si efecteaza examinarea medicala la angajare si periodica. Studiati HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru legislatie ssm va puteti ghida aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protectia muncii + medicina muncii tiroid tiroid Buna ziua, Am infiintat un punct de lucru intr-o cladire de birouri cu 4 etaje si 20 biouri de 30-40mp pe etaj. Cladirea are hidranti, extinctoare si ... (vezi toată discuția)
Ssm si psi microintreprindere Irina_1314 Irina_1314 Buna ziua, As dori clarificari pentru urmatoarea speta: SRL de tip microintreprindere, cu un singur angajat si cu activitate ce se desfasoara la terti, ... (vezi toată discuția)
Completare fișe ssm, psi legissmsu legissmsu Buna seara, data admiterii la lucru in fisa SSM coincide cu cea din Fisa de PSI sau este ultima data de la ILM -ul din fisa SSM? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)