avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Doresc sa stiu - alegeri sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Doresc sa stiu - alegeri sindicat

Buna dimineata . La sindicatul de unde fac parte , acum urmeaza sa fie alegeri . Actualul presedinte al acestui sindicat , doreste sa isi depuna din nou candidatura la functia de presedinte a aceluiasi sindical ,al carui presedinte este in prezent . Problema este ca el in acest moment este si presedinte de sindicat si adjunct sef de sector in acelasi timp . A strans deja semnaturi si de la oamenii din subordine si de la ceilalti angajati , fiindca este singurul care candideaza , ca a avut grija sa faca statutul incat sa nu poti candida decat daca ai un anumit numar de semnaturi .
Intrebarile mele sunt :
1. Avea dreptul sa modifice statutul sindicatului , fara ca noi membrii de sindicat sa fim de acord ?
2. Are dreptul sa fie in acelasi timp si presedinte de sindicat , de unde ia salariu si in acelasi timp si adjunct sef de sector , de unde este platit ca si adjunct sef de sector ?
3. Daca nu este corect si incalca legea va rog sa imi comunicati ce lege si articole incalca ?
4. In cazul ca el va candida si va castiga , se poate face contestatie la judecatorie pentru incompatibilitatea ca a detinut 2 functii in acelasi timp , presedinte de sindicat si adjunct sef de sector ?
5. Se poate contesta semnaturile oamenilor care au semnat pentru el , ei fiind direct subordonati lui ,el fiind adjunct sef de sector ?
Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:04, 25 Septembrie 2019
dodorel62 a scris:

...
1. Avea dreptul sa modifice statutul sindicatului , fara ca noi membrii de sindicat sa fim de acord ?
2. Are dreptul sa fie in acelasi timp si presedinte de sindicat , de unde ia salariu si in acelasi timp si adjunct sef de sector , de unde este platit ca si adjunct sef de sector ?
3. Daca nu este corect si incalca legea va rog sa imi comunicati ce lege si articole incalca ?
4. In cazul ca el va candida si va castiga , se poate face contestatie la judecatorie pentru incompatibilitatea ca a detinut 2 functii in acelasi timp , presedinte de sindicat si adjunct sef de sector ?
5. Se poate contesta semnaturile oamenilor care au semnat pentru el , ei fiind direct subordonati lui ,el fiind adjunct sef de sector ?
Va multumesc !!!



1. Statutul sindicatului ar trebui saprevada modul de modificare a acestuia.
Organizațiile sindicale sunt obligate să aducă la cunoștința judecătoriei sau a Tribunalului Municipiului București, după caz, unde s-au înregistrat, în termen de 30 de zile, orice modificare ulterioară a statutului, precum și orice schimbare în componența organului de conducere.
Cererea privind modificarea statutelor și/sau a componenței organelor de conducere ale organizațiilor sindicale va fi însoțită de următoarele documente, în două exemplare, semnate pentru conformitate pe fiecare pagină de către împuternicitul special desemnat de organul de conducere:
a) procesul-verbal al ședinței statutare a organului abilitat să hotărască modificarea statutului și/sau a componenței organelor de conducere;
b) copie a hotărârii judecătorești de dobândire a personalității juridice și copie a ultimei hotărâri judecătorești de modificare a statutului sau a componenței organelor de conducere, după caz;
c) statutul, în forma modificată;d) lista cu membrii organului de conducere, care va cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul și profesiunea/funcția.

2. Pot fi alese în organele de conducere ale organizațiilor sindicale persoane care au capacitate de exercițiu deplină și nu execută pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii. (art.8 din Legea 62/2011)

3. Contractul individual de munca se suspenda de drept in cazul indepliniii unei functii de conducere salarizate in sindicat. (art.50 lit. e C.mun.)

Art. 15^1 C.mun.
In sensul prezentei legi, munca nedeclarata reprezinta:
....
c) primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat;
....

Primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati in perioada in care acesta/acestia are/au contractul individual de munca suspendat, constituie contraventie sanctionata cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.

4. /5. Se pot contesta , dar greu de apreciat cine va castiga din acea constestatie.
Buna ziua . Eu v-am intrebat daca acest presedinte de sindicat , poate ocupa in acelasi timp si functia de presedinte de sindicat si adjunct sef de sector , fiind renumerat pentru ambele functii in acelasi timp ,un salariu il ia ca adjunct sef de sector din partea administratiei si altul de la sindicat ? Si daca legea ii permite asa ceva ,iar daca nu ce lege a incalcat .
Ati citit punctul 3 ?

Daca contractul individual de munca se suspenda de drept in cazul indepliniii unei functii de conducere salarizate in sindicat. (art.50 lit. e C.mun.), atunci cum poate cumula cele doua finctii ?
Ultima modificare: Luni, 2 Septembrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pentru ca nu sa suspendat si el este platit de doi ani si de la sindicat pentru functia de presedinte de sindicat si de catre administratie , pentru functia de adjunct sef de sector . Astea toate in complicitate cu conducerea , iar cand vine vorba despre semnarea actelor , semneaza si ca lider de sindicat pentru sindicat si ca adjunct sef de sector cand este vorba de acte pentru administratie . De aceia v-am intrebat fiindca din cate stiu eu el se afla in comflict de interes si nu poate fii in acelasi timp si cu sindicatul ( aparatorul drepurilor angajatiilor ) si cu administratia ( care da uneori sanctiuni ) . Ce lege incalca si ce poate pati daca i se face contestatie ?
Buna dimineata ! As dori sa imi spuneti daca atunci cand se constituie un sindicat , statutul sindicatului , semnaturile biroului executiv si procesul verbal de constituire al sindicalului trebuiau sa fie obligatoriu inregistrat la judecatorie , sau era necesar sa nu mai fie inregistrat la judecatorie si sa aiba pe statut doar o simpla stampila si semnatura de la un avocat ? Asa exista statutul de la sindicat , avand doar o parafa a unui avocat fara sa fie inregistrat la judecatorie si de la dosar lipsesc procesul verbal de constituire si semnaturile persoanelor din conducerea sindicatului .
1.Astept un raspuns concret daca este obligatoriu ca sindicatul sa fie inregistrat la judecatorie si sa aiba si hotarare judecatoreasca definitiva ?
2. In cazul ca nu este nregistrat la judecatorie si a functionat asa 4 ani si acum eu l-am depistat ce se poate face comform legilor in vigoare ?
3. In acest caz mai este valabil statutul , care si acela are multe nereguli , dar acum am reusit sa il vad (fiindca nu a dorit sa il prezinte la membrii de sindicat),cu ocazia depunerii cererii mele de a candida , dar el refuza sa sa ma lase sa candidez , probabil ca stie el de ce o face ........
Va multumesc !

Alte discuții în legătură

Sindicat andonik andonik Dupa alegeri pentru lider sindicat a fost ales un alt lider, ce trebuie facut in continuare? Inregistrare la tribunal? Cine trebuie sa faca instiintarea la ... (vezi toată discuția)
Modificare organ de conducere și birou executiv Popescu Lorena Popescu Lorena Bună ziua, ce documente trebuie întocmite și depuse la judecătorie ptr modificarea conducerii și biroului executiv într-un sindicat? (vezi toată discuția)
Formare sindicat AndaNav AndaNav Buna dimineata! De curand am aflat ca nu exista sindicate ale agentilor de securitate (de paza). Sunt doar doua-trei in tot atatea localitati. Este normal? Se ... (vezi toată discuția)