avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenirea minorilor: în ce condiții are curatorul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenirea minorilor: în ce condiții are curatorul special acces la conturile lor bancare?

Buna ziua,

Am o intrebare, si am nevoie de indicatii, de la cineva care cunoste bine legea si sa imi raspunda pe articole de lege. Cineva care s-a confruntat cu o asemenea chestiune rara si car epoate lucreaza in domeniu sau s-a izbit ce aceasta speta.

Eu lucrez la o primarie, in asistenta sociala.
A venit o doamna, care a avut de dezbatut o mostenire (instrainare de bunuri). Sotul ei este mort, copilul este mort, nora a renuntat la mostenire. Singurii care au dreptul la mostenire sunt nepoatele minore (8 ani si 15 ani). Copii sunt plecati cu mama lor in Italia.
Cat am fost in concediu, secretara i-a facut bunicii paterne, la indicatiile notarului, "Curator special", pentru a fi reprezentate minorele la notar de catre bunica paterna. AM inteles conform legii ar fi legal.
Tranzactia s-a efectuat, bunica paterna a deschis doua conturi bancare, pe numele minorelor pentru a fi virati banii (probabil ca dovada a tranzactiei).
Acum doamna (bunica paterna) a venit la primarie, ea fiind numita Curator special acum 2 zile, sa ceara o adeverinta de la Autoritatea tutelara de la Primarie, pentru a ridica banii din conturi, pe motiv ca sa le trimita banii copiilor (pentru diveste lucruri). Banca nu da banii, fara o adeverinta de la autoritatea tutelara.

Doresc sa va intreb, este corect ca curatorul special sa ridice si banii copiilor din conturi? Care sunt conditiile, si de ce acte sunt nevoie pentru a putea primi acea adeverinta de la mine?
Mie imi este teama, ca daca nu este in relatii bune, daca vine mama minorilor si se ia de noi, etc?
Care sunt conditiile curatorului special in cazul acesta? Are dreptul la conturi, si daca nu, pe ce baza legala? Colegii mi-au spus ca este correct, si daca face alceva cu banii, ea va fit rasa la raspundere, nu noi.

Eu sunt de 2 ani in primarie si nu m-am mai confruntat cu asa ceva, secretara este de 9 ani si nici ea nu stie ce sa ma sfatuiasca.

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: drmon , utilizator 20:13, 15 Aprilie 2021
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primăria în cauză nu are serviciu juridic?

Situația din speță îmi produce oarece ... gălăgie interioară (intuiție bazată pe experiență, greu de transpus în cuvinte).

Vreți să spuneți că bunica „numită curator special acum 2 zile” a rezolvat între timp una sau două succesiuni (a soțului ei mort și/sau a copilului ei mort) a mai făcut și o „înstrăinare de bunuri” (altceva decât succesiunea) și acum a venit să-i încuviințați golirea conturilor minorilor?

Este vorba de bunurile de pe fiu (tatal minorelor).
dna.avocat, doresc sa stiu baza legala, daca ea ca curator special, poate primi adeverinta de la noi, ca sa umble in contul fetelor?
Conturile au fost deschise de ea, pe numele fetelor.
Va rog spuneti-mi cum pot proceda.
Cum este legal. Primaria poate da acceptul? Si in ce baza legala? Trebuie de la mama vreun document?

-editat citat integral-
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
offtopic: In calitate de functionar public, mi-ar fi mult mai teama daca nu as respecta legea decat decat daca s-ar lua un cetatean de mine.

cosming2018 a scris:

Mie imi este teama, ca daca nu este in relatii bune, daca vine mama minorilor si se ia de noi, etc?

Trecand peste offtopic, in calitate de simplu cetatean, situatia imi ridica unele semne de intrebare, cel putin din prisma precedentului pe care il creeaza.
Asadar:
- nora care a renuntat la mostenire este mama minorelor? Daca da, care este motivul care va provoaca teama? Pana la urma, sunt banii bunicii si dispune de ei cum doreste dansa.
- cat timp minorele au un tutore legal (mama lor), care este baza legala prin care primaria desemneaza o terta persoana sa reprezinte interesele minorilor in fata unui notar? Exista (este nevoie de) vreun acord din partea mamei in acest sens sau este suficient sa se prezinte cu o simpla cerere si se rezolva?
- in continuarea punctului anterior, cat timp minorele au un tutore legal, care este logica ca bunica o adeverinta de la autoritatea tutelara? Ce ar trebui sa reiasa din adeverinta?
- daca bunica, in baza respectivei adeverinte, are posibilitatea de a extrage banii din contul minorilor, atunci se considera ar avea acelasi statut cu un tutore legal al minorelor?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2019
alex_element, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
ce vrea bunica sa scrieti in adeverinta? in calitate de consilier juridic la o directie de asistenta sociala, eu mi-as sfatui colegele sa nu o emita. Curatela minorului s-a instituit in acest caz strict pentru problema succesiunii, iar aceasta a incetat cand au incetat si motivele ce au dus la instituirea curatelei ( interese contrare intre parinte/tutore si minor). in aceasta situatie, nu vad in ce calitate ar putea bunica sa umble in conturile minorelor cu concursul autoitatii tutelare. binenteles, e doar un punct de vedere si in functie de circumstantele concrete acesta se poate schimba. banuiesc ca aveti serviciu juridic, ar trebui sa le prezentati speta si sa le cereti o opinie.
Am facut raspuns scris bunicii. Raspunsul a fost negativ, deoarece autoritatea tutelara, nu da astfel de acorduri, privind lichidarea conturilor, ci instanta de tutela.
Am gasit in codul civil, cum ca instanta de tutela are aceasta atributie (nu primaria).
Banca care nu cunoaste legea (sau nu ii pasa) a sfatuit-o sa isi de-a acordul autoritatea tutelara. Ei isi pun foaia in spatele lichidarii de cont, pentru a ajuta bunica, si nu le pasa ce ai in spatele ei. Mai mult si notarul unde s-a facut tranzactiile insista, cu adeverinta de la noi, si ca am ceva eu cu ei si ne a-a amenintat si cu Acces Direct.
Dar ce putere avem noi, sa acordam lichidarea conturilor?
Acum a trimis si mama minorilor (nora) o cerere pe e-mail la primarie, ca sa aprobam lichidarea conturilor. Cererea cica este trimisa din italia.
Eu am cerut si un punct de vedere de la dgaspc pentru a spune si ei opinia in aceasta privinta. Raspunsul a fost, ca asistenta sociala nu se ocupa de acorduri, si aceata speta se discuta in instanta. Nici mama nu are drepturi la conturile minorilor, tinand cont ca este mostenire. Iar banii vor fi administrati de minori la majorat. Este vorba de 2250 euro pentru fiecare minor = 4500 euro., care vor sa fie lichidati

Daca mama a facut cerere la primarie, justificata pt. ce are nevoie de bani, si ce vrea sa cumpere (rechizite, etc), se justifica interventia autoritatii tutelara? Eu nu gasesc in lege nimic in acest sens.

Eu ma tin tare ca nu este legal si sincer vreau sa dorm linistit noaptea.

Ultima modificare: Vineri, 6 Septembrie 2019
cosming2018, utilizator

Alte discuții în legătură

Vanzarea unei case mostenite in care este si un minor liamovila liamovila am mostenit o locuinta dupa decesul sotului eu (mama) si cele doua fice ale mele una are 18 ani iar una are 10ani .Va rog sa mi spune ti daca se poate ,doresc ... (vezi toată discuția)
Încetare tutelă claudiasubotin claudiasubotin Bună seara. Am fost tutore pentru mama mea, care a fost bolnavă de alzheimer, numit prin Hotărâre a Tribunalului București. Mama a decedat în anul 2017. ... (vezi toată discuția)
Lichidare cont bancar mostenitori minori petrudoru petrudoru sotul decedat, mostenitori sotia şi un copil minor pe baza unei curatele speciale instituită de autoritate tutelară la cererea notarului public, s-a emis ... (vezi toată discuția)