avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Încetare tutelă
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Încetare tutelă

Bună seara.
Am fost tutore pentru mama mea, care a fost bolnavă de alzheimer, numit prin Hotărâre a Tribunalului București. Mama a decedat în anul 2017. Am crezut că în acest caz tutela încetează de drept.
Dar am primit de curând o somație de plată de la Direcția Fiscală a orașului unde este situată casa mamei mele. Am încercat să consult pe internet legislația existentă în materie de tutelă și am înțeles că ar fi trebuit să mă adresez Instanței pentru a cere încetarea tuelei și în acest fel să mă descarc de obligația de a administra bunurile mamei.
Întrebare a mea este: am înțeles bine, trebuie să mă adresez Instanței pentru a cere încetarea tutelei? Dacă mă adresez acum este prea tărziu? Se mai poate face ceva în acest sens?
Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Dana Sgu86 , utilizator 20:24, 25 Aprilie 2021
Da, conform legii trebuie să procedați la darea de seamă generală la încetarea tutelei. Luați legătura cu un avocat pentru a vă consilia în acest sens și, eventual, să vă redacteze actele.
Dvs. sunteți și moștenitor al mamei dvs. Cam despre ce ar fi vorba în somație?
Darea de seamă ... nu prea îmi dau seama, pe moment, la ce v-ar ajuta, mai ales dacă ați fi și singurul moștenitor.
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2020
romascanu, moderator
Am renuntat la dreptul de mostenitor in baza legii care imi ofera acest drept, printr-o declaratie data in fata Notarului public si legalizata. Nu mai exista alti mostenitori in line directa. În somație este vorba despre achitarea taxei de salubritate pe anul 2020. Mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2020
claudiasubotin, utilizator
mergeti la ei sau trimiteti online, copie dupa certificatul de deces si dupa declaratia de renuntare
Domnule Adrian Albu,
La stabilirea tutelei, ultima Instanță care a dat Hotărârea definitivă a fost Instanța Tribunalului Municipiului București, care și-a asumat rolul de Instanță de tutelă.
În opinia dumneavoastră, ar trebui să mă adresez acestei Instanțe, sau Instanței Judecătoriei Sector 3, a cărei primă Hotărâre a fost atacată cu recurs de către Autoritatea Tutelară Sector 3?
Aș putea invoca Art 156, alin 1, din Noul Cod Civil, care spune „ (1) Tutela încetează în cazul în care nu se mai menține situația care a dus la instituirea tutelei, precum și în cazul morții minorului.
Jurisprudență” ? Am putea considera faptul că minorul, în speța prezentată de mine, ar putea fi persoana intimată?
Iau în calcul faptul că în cauzele civile mă pot reprezenta singur.
Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2020
claudiasubotin, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! sunt tutore al tatalui meu ,avand tutela speciala ... albu marinica albu marinica Buna ziua! Sunt tutore al tatalui meu ,avand tutela speciala pe o perioada de 5ani In Hotărârea pe care am legalizat-o scrie ca trebuie sa prezint o dare ... (vezi toată discuția)
Moștenirea minorilor: în ce condiții are curatorul special acces la conturile lor bancare? cosming2018 cosming2018 Buna ziua, Am o intrebare, si am nevoie de indicatii, de la cineva care cunoste bine legea si sa imi raspunda pe articole de lege. Cineva care s-a ... (vezi toată discuția)