avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Sunt tutore al tatalui meu ,avand tutela ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Sunt tutore al tatalui meu ,avand tutela speciala ...

Buna ziua! Sunt tutore al tatalui meu ,avand tutela speciala pe o perioada de 5ani
In Hotărârea pe care am legalizat-o scrie ca trebuie sa prezint o dare de seama ,anual instanței de tutela ,in termen de 30 de zile de la sfârșitul anului calendaristic .Problema este ca nu stiu unde trebuie sa depun aceasta dare de seama .Am fost la Judecatorie si la Autoritatea tutelara dar nimeni nu stie nimic .Ce anume am de facut ? Trebuie sau nu sa depun ceva acte și unde ? Hotărârea este definitivă prin neapelare .
Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 01:05, 14 Mai 2024
Darea de seamă anuală este o obligație prevăzută de Codul civil pentru tutore, însă neîndeplinirea acestei obligații nu se sancționează în niciun fel. Rostul ei este ca instanța să verifice cum gestionați banii și celelalte bunuri ale celui pus sub tutelă. Numai în cazul în care i-ați pricinuit pagube celui pus sub tutelă, veți puteți fi răspunzător din punct de vedere civil, adică să acoperiți pagubele produse. În concluzie, nu se întâmplă nimic dacă nu depuneți această dare de seamă anuală. Dacă instanța care a stabilit tutela consideră necesar, vi se va solicita expres.
Mergeți la Autoritatea Tutelară din cadrul primariei de domiciliu, aceasta institutie se ocupă de supravegherea activitatii tutorilor.
Am fost si ei nu știu cum ar trebui sa procedez .Nu la ei trebuie sa fac darea de seamă.

georgiana.td a scris:

Mergeți la Autoritatea Tutelară din cadrul primariei de domiciliu, aceasta institutie se ocupă de supravegherea activitatii tutorilor.

In orice tip de tutela exista o instanta de tutela a carei sarcina principala este aceea de a controla in mod constant modul in care se exercita tutela, cu aspecte implicite ce vieaza atributiile privind siguranta, educatia, bunastarea minorului si gestionarea bunurilor acestuia.

N aveti ce cauta la autoritatea tutelara cd legea spune clar ca se face in fata instantei de tutela- art.152C civ.

Astfel ca, tutorele are obligatia de a prezenta instantei de tutela o dare de seama anuala, in care sa explice modul in care a avut grija de minor si in ce mod a administrat bunurile minorului. La finalul fiecarui an calendaristic, in decurs de maximul 30 de zile, tutorele va prezenta aceasta dare de seama instantei de tutela. Ca exceptii, in conditiile in care averea minorului nu este de mare insemnatate, atunci darea de seama privind bunurile se poate prezenta la intervale mai lungi de timp, fara sa se depaseasca termenul legal de 3 ani. Darea de seama anuala nu este exclusiva si se poate ca instanta de tutela, atunci cand crede de cuviinta poate sa solicite pe parcursul anului dare de seama privind diferite aspecte ce tin de ingrijirea, cresterea minorului si administrarea bunurilor acestuia.

“Instanta de tutela va verifica socotelile privitoare la veniturile minorului si la cheltuielile facute cu intretinerea acestuia si cu administrarea bunurilor sale si, daca sunt corect intocmite si corespund realitatii, va da descarcare tutorelui”, art. 153, Codul Civil.

Prin urmare faceti o cerere la instanta care a emis decizia, anexati bonuri ce mai aveti in realizarea sarcinilor tutelei si asta e tot.

Aveti aici un model [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2024
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
La Sectorul 2 darea de seamă se depune la Serviciul Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei. Probabil fiecare localitate are altă organizare...

Alte discuții în legătură

Buna ziua, se poate renunta la procesul de tutela ,avand in vedere ... Stefan22@ Stefan22@ Buna ziua, se poate renunta la procesul de tutela ,avand in vedere ca termenul de judecata este dat? Avocatul a depus cerere pentru tutela speciala(persoana ... (vezi toată discuția)
Tutela-masura de protectie adabia adabia Dupa legea 272/2004 tutela este o masura de de protectie alternativa a copilului care se instituie de catre instanta la sesizarea Protectiei copilului. Dupa ... (vezi toată discuția)