avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Mama mea este incadrata cu grad de handicap ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Mama mea este incadrata cu grad de handicap grav cu ...

Buna ziua,
Mama mea este incadrata cu grad de handicap grav cu asistent prsonal (dementa, alzheimer) valabil 24 luni. Actualmente este internata la un camin.Tatal meu a decedat anul trecut si asa cum prevede legea este necesara succesiunea.Mostenitori suntem eu , sora mea si mama.
Mama nu mai stie sa semneze si conform dosarului de handicap depus la DGASPC nu mai intelege nimic si nu mai vorbeste.
Din aceste motive succesiunea dupa tatal meu este blocata.
Am inteles ca eu voi fi tutore si sora mea curator. Ce documente trebuie sa depun pentru a obtine aceste drepturi?
Ce proceduri si documente trebuie sa depun la judecatorie pentru a putea realiza succesiunea ulterior?
A doua intrebare este legata de proprietatile detinute de mama mea.In calitate de tutore si administrator al bunurilor voi putea sa vand cu scop clar de a achita cheltuielile cu caminul si alte cheltuieli legate de ingrijirea ei?Este nevoie sa depun la judecatorie alte documente pentru a avea aceste drepturi?
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 20:10, 5 Noiembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa-i deveniti tutore va trebui sa cereti in instanta punerea mamei sub tutela speciala.
Va trebui sa o duceti la expertiza medico-legale la IML.

Ca tutore veti fi numai administrator al bunurilor persoanei ocrotite.
Nu veti putea vinde nimic din proprietatile celei ocrotite, decat numai cu incuviintarea instantei de judecata.

Instanta va admite cererea de a vinde ceva, numai daca va fi exclusiv in interesul persoanei ocrotite.

Tutorele este dator să prezinte anual instanței o dare de seamă despre modul cum s-a îngrijit de cel ocrotit, precum și despre administrarea bunurilor acestuia.

Aceasta dare de seamă se prezintă instanței în termen de 30 de zile de la sfârșitul anului calendaristic.

Instanța de tutelă va verifica socotelile tutorelui privitoare la veniturile ocrotitului și la cheltuielile făcute cu întreținerea acestuia și cu administrarea bunurilor sale și dacă sunt corect întocmite și corespund realității, va da descărcare tutorelui.
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2024
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, se poate renunta la procesul de tutela ,avand in vedere ... Stefan22@ Stefan22@ Buna ziua, se poate renunta la procesul de tutela ,avand in vedere ca termenul de judecata este dat? Avocatul a depus cerere pentru tutela speciala(persoana ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! sunt tutore al tatalui meu ,avand tutela speciala ... albu marinica albu marinica Buna ziua! Sunt tutore al tatalui meu ,avand tutela speciala pe o perioada de 5ani In Hotărârea pe care am legalizat-o scrie ca trebuie sa prezint o dare ... (vezi toată discuția)
Tutela adultului at2005 at2005 Buna ziua. Am cateva intrebari legate de tutela adultului. Avem un baiat cu handicap grav mental si este adult. Pentru ca nu are discernamant am facut tutela, ... (vezi toată discuția)