avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutela-masura de protectie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutela-masura de protectie

Dupa legea 272/2004 tutela este o masura de de protectie alternativa a copilului care se instituie de catre instanta la sesizarea Protectiei copilului. Dupa codul familiei autoritatea tutelara este cea care numeste tutorele.Daca instanta a stabilit tutela,tot instanta este cea care dispune incetarea tutelei? In sentinta civila instanta dispune ca tutorele il reprezinta pe minor, îi administreaza bunurile, il reprezinta, toata astea pana la 18 ani. Intrebarea mea este urmatoarea: in timpul tutelei cine exercita controlul asupra tutorelui (indeplinirea obligatiilor cu privire la minor si bunuri) si la incetarea tutelei cine face descarcarea de gestiune?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:28, 8 Mai 2008
Potrivit art.141 alin.1 C.fam., după predarea bunurilor, verificarea socotelilor şi aprobarea lor, autoritatea tutelară va da tutorelui descărcare de gestiunea sa.

Tutorele este raspunzator pentru felul in care asigura ocrotirea persoanei minorului si ingrijeste de interesele patrimoniale ale acestuia.
Tutorele poate raspunde civil sau penal, dupa caz. Raspunderea penala poate fi angajata pentru savarsirea infractiunii de gestiune frauduloasa. Raspunderea civila poate fi patrimoniala (angajata in temeiul art.998-999 C.civ.) sau nepatrimoniala (indepartarea de la tutela, potrivit art.138 C.fam. - Minorul, precum şi persoanele apropiate minorului precum şi administratorii şi locatarii casei în care locuieşte minorul; serviciul de stare civilă, cu prilejul înregistrării morţii unei persoane, precum şi biroul notarial de stat, cu prilejul deschiderii unei moşteniri; instanţele judecătoreşti, procuratura şi poliţia cu prilejul pronunţării, luării sau executării unor măsuri privative de libertate; organele administraţiei de stat, organizaţiile obşteşti, instituţiile de ocrotire, precum şi orice altă persoană, pot face plângere autorităţii tutelare cu privire la actele sau faptele tutorelui păgubitoare pentru minor).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tutela minor in cazul decesului ambilor parinti misupatrik misupatrik Buna ziua, Imi puteti spune cui se acorda tutela in cazul in care ambii parinti ai unui minor au decedat? Se poate face un act, cind unul din parinti este ... (vezi toată discuția)
Tutore Problematic Problematic Cum si unde pot cere informatii/documente referitoare la modul cum se folosesc platile efectuate catre tutore, am dreptul sa le cer ? Am nevoie sa dovedesc ca ... (vezi toată discuția)
Tutela criscas007 criscas007 Tutela se poate oferi de un parinte supravietuitor alte familii? de exemplu, Mama a decedat, iar tatal doreste incredintarea minorului spre ingrijirea ... (vezi toată discuția)