In mod normal, tutela minorului orfan se incredinteaza cuiva din familia minorului, a unor rude apropiate. Da, este posibil ca si unul dintre parinti sa mentioneze printr-un act faptul ca ar dori ca dupa deces minorul sa ii fie incredintat unei anumite persoane, insa, exista instututia DGASPC care va evalua persoana care isi exprima dorinta de a deveni tutore, din punct de vedere moral, material, etc. Referitor la averea minorlui, tutorele va fi acela care il va reprezenta in actele necesare dezbaterii succesiunii si in toate actele , pana la varsta de 14 ani, varsta dupa care doar il va asista sii ii va incuviinta actele , pana la varsta de 18 ani. Tutorele ii v administra si averea pana la majorat, avand obligatia ca periodic sa dea asa numitele dari de seama catre cei de la Autoritatea Tutelara, pentru ca ei sa observe cum anume sunt administrate bunurile/banii minorului.
De acord cu cele expuse de distinsa domna consilier.
Art.113 c.fam.
"In cazul in care ambii parinti fiind morti,necunoscuti,decazuti din drepturile parintesti,pusi sub interdictie,disparuti ori declarati morti,copilul este lipsit de ingrijirea ambilor parinti,precum si in cazul prevazut de art.85 copilul va fi pus sub tutela"
Art.114 c.fam.
"Tutela se exercita numai in interesul minorului"
Art.116 c.fam.
"Numirea tutorelui se face de Autoritatea tutelara(DGSPA) din oficiu sau la instiintarea acesteia de care cei aratati in art.115 c.fam"(Persoanele apropiate minorului,precum si administratorii si locatarii casei in care locuieste minorul-lit.a-serv.stare civila cu prilejul inregistrari mortii unei persoane,broul notaria cu prilejul deschiderii succesiunii-li.b ,etc)
Art.118 c.fam
"Cel numit tutore nu poate refuza aceasta sarcina"
...... in afara unor situatii prevazute expres de lege(cel care are varsta de 60 de ani impliniti,femeia insarcinata sau mama unui copil mai mic de 8 ani,cel care creste sau educa doi sau mai multi copii,cel careexercita o alta tutela sau curatela)
Sunt convins ca cele explicate de d-na consilier cat si lecurarea celor mentionate in Codul familiei sunt suficiente pentru a va crea o imagine corecta,
Multumesc!
Dar ce este mai exact acest act prin care se poate manifesta optiunea pentru posibila tutela: testament, act notarial de tutela... Respectiva persoana este o ruda apropiata (sora parinte).
Normal cererea in vederea obtinerii tutelei minorului se depune la institutia amintita. Nu va fi nicio problema , mai ales ca este vorba despre matusa copilului. Demersurile in vedrerea instituirii tutelei ar putea fi demarate, ar trebui sa luati legatura cu cei de la Protectia copilului pentru a discuta aspectul, adica, in momentul cand va surveni decesul , copilul sa fie pus sub tutela in regim de urgenta.