avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident rutier cu victima
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident rutier cu victima

Bună ziua!
Am fost implicat intr-un accident rutier în care am fost victima.
Imediat dupa producerea accidentului l-am anuntat de pe cel vinovat de producerea accidentului de faptul ca ma simt rau si vreau sa sun la 112 pentru ingrijiri medicale.
Cand a auzit acest lucru, persoana respectiva s-a urcat in masina si a parasit locul accidentului.
De la IML mi s-a eliberat un certificat medico-legal din care reiese faptul că am fost lovit in urma accidentului, prezentand o tumefactie la momentul consultatiei, dar fară nicio zi de ingrijiri medicale.
Intrebarea este: Fără nici o zi de ingrijri medicale, infractiunea de parasire a locului accidentului ramane?
Stiu ca la cea de vatamare corporala sunt necesare minim 90 de zile de ingrijiri medicale.
Prin Decizia nr.5/28.02.2018 în dosarul nr.3147/1/2017 ÎCCJ– Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Bacău – Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie în dosarul nr. 8618/279/2016, prin care s-a solicitat pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept: ”Ce se înțelege prin termenul de rănire prevăzut de art. 75 lit. b) teza a II-a din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 338 alin. (1) din Codul penal privind infracțiunea de părăsire a locului accidentului?”.

Astfel, instanța supremă a arătat că: „În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 338 alin. (1) din Codul penal privind infracțiunea de părăsire a locului accidentului, stabilește că termenul de rănire prevăzut de art. 75 lit. b) teza a II-a din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, se interpretează în sensul de ”leziuni traumatice sau afectarea sănătații unei persoane, a căror gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale (cel puțin o zi) ori printr-una din urmările prevăzute de art. 194 alin. (1) lit. a), c), d) și e) din Codul penal”.


Instanța supremă, prin Decizia nr. 5/28.02.2018 a arătat că, în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 338 alin. (1) din Codul penal privind infracţiunea de părăsire a locului accidentului, termenul de rănire trebuie interpretat în sensul existenței unor leziuni traumatice sau afectării sănătații unei persoane, a căror gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale (cel puțin o zi) ori printr-una din urmările prevăzute de art. 194 alin. (1) lit. a), c), d) şi e) din Codul penal, și anume o infirmitate, un prejudiciu estetic grav și permanent, avortul ori punerea în primejdie a vieții persoanei.

Asadar, nu se poate retine infractiunea de parasire a locului accidentului.
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasirea locului accidentului costinandrei costinandrei Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea situatie intr-un dosar de urmarire penala cu scopul de a afla parerea dvs. privind existenta infractiunii de ... (vezi toată discuția)
Incadrarea juridica conform noului cod penal montemir montemir In anul 2010 am fost implicat intr-un accident rutier soldat cu vatamare corporala pentru care victima a obtinut un certificat medico legal de 50 zile. Am ... (vezi toată discuția)
Am primit de la parchet ordonanta...dar nu stiu ce trebuie sa ... fsiarazvan fsiarazvan [i]Am primit de la parchet rezolutia unui dosar rezultat dintr-un accident cu victima. Am sters numele si alte identificatoare si le-am lasat pe ale mele . ... (vezi toată discuția)