avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Tichete cadou
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Tichete cadou

Doresc sa distribui la salariatii firmei tichete cadou de sarbatori dar vreau sa utilizez varianta cheltuielile de reclama si publicitate,
Pentru cheltuieli sociale am depasit fontul de salarii de 2% si doresc sa-mi spuneti ce alternative am.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 22:18, 7 Decembrie 2009
O alta varianta pe care eu o folosesc este...cheltuielile de protocol.Vedeti cum va incadrati.Restul sunt cheltuieli nedeductibile fiscal.
le puteti distribui pe 01.01.2010, ca si atunci e sarbatoare, nu ?
cheltuieli protocol
rt. 2. - (1) Tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate, precum şi pentru cheltuieli sociale.
Norme metodologice:
2.1. Activităţile şi destinaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 193/2006, cu modificările ulterioare, sunt generatoare de cheltuieli care se încadrează în prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
2.2. Angajatorii pot utiliza tichete cadou pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate, în limita sumelor destinate acoperirii valorii nominale a acestor tichete, prevăzute în bugetele proprii, aprobate potrivit legii, în poziţii distincte de cheltuieli, denumite tichete cadou. În acest caz, regimul fiscal aplicabil contravalorii nominale a tichetelor cadou acordate de angajatori este cel stabilit prin dispoziţiile Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pentru cheltuielile efectuate de contribuabili.
Angajatorii pot acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita “Tichete cadou” pentru cheltuieli sociale.


Avantajele primite de salariati sub forma de tichete cadou reprezinta venituri neimpozabile, conform art. 55 alin.(4) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, numai daca acestea sunt acordate sub forma de cadouri oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Tichet cadou Bonus TicketIn cazul in care aceste tichete cadou sunt oferite salariatilor sub alte forme, precum: premii pentru rezultatele obtinute, ca stimulente in programele de motivare, pentru a sarbatori unele evenimente speciale din viata personala si profesionala (zile onomastice, aniversari ale firmei, etc.) sunt asimilate din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii si impozitate potrivit Codului fiscal.


In concluzie, cadourile primite cu diverse ocazii, cu exceptia celor mentionate anterior, cadourile oferite salaritilor care nu au copii minori sau cele care depasesc valoarea de 150 lei reprezinta avantaje primite de salariat si trebuie incluse in venitul impozabil al persoanei fizice. In aceste conditii, fiind impozitate la angajat, aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit.

Asupra sumelor corespunzatoare tichetelor cadou acordate de angajator nu se calculeaza si nu se retin nici pentru salariat, nici pentru angajator contributiile obligatorii de asigurari sociale, contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj sau contributiile obligatorii pentru asigurarile de sanatate; angajatorii nu datoreaza nici contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.

In cazul in care cadourile oferite in conditiile prevazute de Codul fiscal depasesc limita cotei de 2% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, partea care depaseste limita reprezinta cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit, si nu se impoziteaza la salariat.

Conform extrasului din lege si norme, deductibilitatea este data nu numai de tipul de cheltuiala facuta ci si de existenta in bugetul societatii a sumelor dedicate tichetelor cadou.
Cadourile oferite salaritilor care nu au copii minori sau cele care depasesc valoarea de 150 lei reprezinta avantaje primite de salariat si trebuie incluse in venitul impozabil al persoanei fizice. In aceste conditii, fiind impozitate la angajat, aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit.
Adica sunt incluse in statul de salarii al salariatiilor respectivi si trebuie retinute toare contributiele pe salariat ?
Dar pentru angajator cum este?

Alte discuții în legătură

Regim fiscal tichete cadou lilireli lilireli un SRL platitor impozit pe profit acorda tichete cadou salariatilor ( val mai mare de 150 lei), salariatii nu au copii minori valoarea totala a tichetelor ... (vezi toată discuția)
Impozit pe tichete cadou valih valih Va rog sa ma ajutati in lamurirea problemei privind impozitul pe tichetele cadou. Nu am reusit sa inteleg de nicaieri daca se impoziteaza sau nu tichetele ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou marianatiseanu marianatiseanu Tichetele cadou se pot oferi salariatilor in limita a 150 lei, sau suma totala nu este restrictiva? Adica se poate oferi unui salariat 5 tichete x 50 lei = 250 ... (vezi toată discuția)