avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinere cetatenie romana de catre sotie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinere cetatenie romana de catre sotie

Buna ziua! Sotia mea (cetatean non-UE) va primi in curand, in urma casatoriei, permisul de sedere in Romania (nu mi-e clar pe ce perioada, Inspectoratul de Imigrari va decide asta). Ne dorim ca ea sa obtina cetatenia romana in viitor (eu sunt cetatean roman).

Am inteles ca, la 5 ani de la intrarea ei in Romania, ea va putea aplica pentru permisul de sedere pe lunga perioada, pasul urmator si neaparat necesar pentru obtinerea ulterioara a cetateniei romane.

Problema noastra este cu cerintele pentru a obtine acest permis de sedere pe termen lung (fara de care, am inteles, nu poate aplica pentru cetatenie) - in ultimii 5 ani la data aplicarii, ea trebuie sa nu fi fost in afara Romaniei mai mult de 6 luni perioada continua sau mai mult de 10 luni, insumate (pe tot parcursul celor 5 ani). Noi suntem aproape siguri ca nu vom putea indeplini aceasta cerinta, care ni se pare foarte restrictiva.

Intrebarea este: avem vreo alta cale ca ea sa poata obtine cetatenia romana? Exista orice fel de portita legala, care sa ne permita ca ea sa poata obtine cetatenia, peste 5 ani de acum, dar sa fi avut, in acest timp, mai mult de 10 luni insumate petrecute in afara Romaniei?

Acest "in afara Romaniei" este strict? Adica noi nu am putea trai nici macar in UE, mai mult de 10 luni in acesti 5 ani de acum, daca am dori sa aplicam pentru ea pentru cetatenie? Asta ar fi chiar cu totul aberant...

Daca nu exista nicio portita legala, atunci care ar fi pentru noi cea mai buna alternativa imediat urmatoare? Simpla prelungire la nesfarsit a permisului ei de sedere?

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2019
Raymond T., utilizator

Alte discuții în legătură

Cetatenia romana si permisul de sedere pe teremen lung Sebastian2 Sebastian2 Buna ziua, Sunt cetatean al unui stat din afara UE si locuiesc de 8 ani in Romania pe baza permisului temporar de studii. Acest permis mai e valabil doi ani ... (vezi toată discuția)
Durata necesara pentru obtinerea cetateniei romane Malii Malii Buna seara, Sunt cetatean sarb si stau in Romania de 8 ani de zile, dintre care de 3 ani detin permisul de sedere de lunga durata. Mi-as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Cetatean sarb, permis de sedere in romania DusanDule DusanDule Buna seara ! Sunt cetatean sarb si vreau sa obtin permis de sedere in Romania(sunt casatorit cu o cetateanca romanca ) am toate actele necesare pentru a ... (vezi toată discuția)