avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cetatenia romana si permisul de sedere pe teremen lung
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cetatenia romana si permisul de sedere pe teremen lung

Buna ziua,

Sunt cetatean al unui stat din afara UE si locuiesc de 8 ani in Romania pe baza permisului temporar de studii. Acest permis mai e valabil doi ani pana termin studiile si cu ajutorul lui si muncesc la jumatate de norma. Sunt si casatorit de acum cateva luni cu un cetatean roman.

As dori sa obtin mai multe drepturi in Romania, cu scopul ca in final sa obtin si cetania romana si sunt nelamurit cu cateva intrebari:

1. Considerand ca nu am voie sa obtin permisul de sedere pe termen lung daca la momentul de fata am un permis de studii, as vrea sa stiu care mi-ar fi optiunile ca sa il obtin? Pentru ce fel de permis as putea sa aplic acum ca dupa sa aplic si pentru cel pe terem lung, dar sa am si dreptul sa imi continui studiile si sa lucrez la jumatate de norma?

2. Dupa obtinerea permisului de sedere pe termen lung, as dori sa predau si pentru cetatenie. Considerand ca pentru cetatenie e nevoie de 8 ani domiciliu in Romania si permis permament (care daca am inteles bine, e permisul de sedere pe termen lung), e suficient ca am 8 ani in Romania pe baza permisului de sedere temporar in scop de studii, sau conteaza doar anii petrecuti de la data casatoriei?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 27 Iulie 2017
Sebastian2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 11:21, 31 Iulie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Sebastian2 a scris:

1. Considerand ca nu am voie sa obtin permisul de sedere pe termen lung daca la momentul de fata am un permis de studii, as vrea sa stiu care mi-ar fi optiunile ca sa il obtin?

De ce nu ati avea voie, casatorit fiind cu un cetatean roman? Ati intrebat la Inspectoratul pentru Imigrari?
In locul dvs. as depune cererea si documentele necesare, nu cred ca sunt motive sa va refuze preschimbarea permisului de studii.

Sebastian2 a scris:

2. Dupa obtinerea permisului de sedere pe termen lung, as dori sa predau si pentru cetatenie. Considerand ca pentru cetatenie e nevoie de 8 ani domiciliu in Romania si permis permament (care daca am inteles bine, e permisul de sedere pe termen lung), e suficient ca am 8 ani in Romania pe baza permisului de sedere temporar in scop de studii

Da, conditia de timp petrecut pe teritoriul Romaniei e indeplinita.
Ca si conditii pentru obtinerea permisului pe ternen lung, pe site este listata si urmatoarea:

Nu puteţi primi un drept de şedere pe termen lung în România dacă vă încadraţi în una dintre următoarele categorii:
- aveţi un drept de şedere temporară pentru studii.

Aveti dreptate ca ar fi bine sa ma interesez la inspectorat, doar ca in aceasta perioada sunt putn mai ocupat si nu reusesc sa ajung la ei in orele de lucru, asa ca am preferat sa gasesc raspunsuri pe acest forum. Din nefericirea mea, de multe ori am sunat si nu raspund la nici-un numar de telefon afisat pentru interesul public.
Ultima modificare: Luni, 31 Iulie 2017
Sebastian2, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Voiam sa zic sa cereti noul permis de sedere pentru membru de familie, nu un nou permis pentru studii - n-am fost destul de explicita :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare permis de ședere temporar - membru familie cet. român andrei_nic andrei_nic Bună ziua, Sunt cetățean străin căsătorit cu un cetățeran român din 2011 și am obținut pe această bază un permis de ședere temporar pe 5 ani. ... (vezi toată discuția)
Angajare cetatean strain gabriela neamtu gabriela neamtu in ce conditii se poate angaja un cetatean american la o SC din Romania, daca nu are cetatenie romana? (este casatorit si are copii in Romania) (vezi toată discuția)
Cetatenie romana pentru straini din ue Sweetnight Sweetnight Buna ziua, Sunt din Bulgaria original si sunt casatorita in Romania cu un cetatean roman din ianuarie 2012. Conform art. 8 din Legea cetateniei romane nr. ... (vezi toată discuția)