avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum mi-aș putea proteja soția, în cazul decesului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum mi-aș putea proteja soția, în cazul decesului meu, de posibilele pretenții ale fiicelor la dreptul de moștenire al unui apartament bun propriu?

Locuiesc intr-un apartament mostenit de la parinti. Sunt casatorit, am doua fiice. Momentan nu sunt probleme, dar oamenii in varsta pun si raul inainte. Ca atare cum as putea proteja sotia, in cazul decesului meu, de potentiala pretentie a fiicelor la dreptul de mostenire a locuintei respective.
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:10, 11 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa o protejați de ce?
Oricum soția va moșteni un sfert și va avea un drept de abitatie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Exista 2 posibilitati:
1. Sa vindeti bunul sotiei dovedind ca aceasta v-a platit pretul prin virament bancar
2. sa ii incheiati un testament marindu-i cota de mostenire.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Să vândă soției!? Mda. Ar fi o idee ... doar în cazul în care utilizatorul a negociat cu tanti cu coasa și i-a garantat că va face el primul check-in-ul pe lumea ailaltă. Altminteri își asumă un mare risc.

Sunteți așa de sigur că vreți pleca dvs. mai întâi?

Dacă veți deceda dvs. primul, atunci soția va moșteni 1/4 din ap. iar fiicele dvs. 3/4.
În plus, soția va avea și un drept de abitație asupra casei în care a locuit până la decesul dvs. Dreptul de abitație se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moștenirii (care coincide cu data decesului). Acest drept încetează, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recăsătorire a soțului supraviețuitor.

Ce doriți dvs. mai exact? Să vă dezmoșteniți fiicele? De ce? Aveți motive să credeți că își vor lăsa mama pe drumuri? Sau nu sunt și fiicele ei?
Soluții „beton” de dezmoștenire integrală nu sunt. Sau, mă rog, teoretic există. Dar practic, îi veți lăsa moștenire soției ... un proces. Din care vor câștiga și fiicele, și avocații lor, și avocatul soției, si experții judiciari etc. Mai bine discutați acum cu un avocat că e muult mai ieftin. Pentru a găsi o soluție trebuie să înțelegem exact ce vreți și de ce vreți ceea ce vreți. Și dvs. - la rândul dvs. - să cunoașteți riscurile fiecărei variante în parte. Unii oameni își asumă riscuri mai mari, alții nu.

Spre pildă, varianta 2 (ce vi s-a sugerat mai sus) este ... o varianta. Dar este una prin care puteți crea dvs. (cu mâna dvs.) problemele pe care acum nu le aveți...
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2019
romascanu, moderator
Le dati apartamentul ficelor si drept de abitatie pana la moarte sotiei prin testament. Deci sotia va putea folosi pana la moarte apartamentul fara nici o restrictie si fiicele vor fi proprietari. Puteti chiar restrange dreptul de abitatie la o singura camera. Fiicele si daca vand apartamentul se vinde cu dreptul sotiei de a locui pana la moarte. Singura posibilitate de anulare este sa renunte sotia benevol.
Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2019
GermanAlex, utilizator
Amuzanta fina dvs. ironie la adresa negocierii cu d-na cu unelte agricole, doar ca dansa nu negociaza, ci numai face ascultare la Bunul Dumnezeu. Banuiesc ca ati intuit ca e doar un caz ipotetic. Nu vreau sa exclud de la mostenire fiicele, dar cum am mentionat, avem voie sa punem si raul inainte si cine stie ce „ispite” le-ar impinge sa ceara, dupa ce d-na agricultoare isi va face datoria, iesirea din indiviziune. In acest caz mama lor neavand sume cu care sa le indestuleze si nici un alt adapost. Repet e un caz ipotetic, vreau sa cred ca imi cunosc fiicele destul de bine, dar vremurile se schimba cu asemenea viteza incat nimic nu poate garanta maine ceea ce suntem siguri azi.
Va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra.

Alte discuții în legătură

Drept de uzul fruct sweden sweden Buna ziua, Am o intrebare legata de uzul frunct in contextul unei mosteniri. In urma testamentului, o persoana lasa dupa deces un apartament de 3 camere ... (vezi toată discuția)
Cum sa transfer 50% sotiei? fany22 fany22 Buna, Inainte de casatorie am avut un teren cu casa, bun propriu, apoi m-am casatorit si avem 2 copii. Am facut reparatii la casa impreuna cu sotia, dar ca ... (vezi toată discuția)
Testament între soți: se poate face astfel încât, după decesul unuia, celălalt să moștenească tot ce-i aparține iar copiii să moștenească doar după decesul amândurora? misupatrik misupatrik Buna ziua, Ce act ar trebui sa inchei cu sotia mea pentru ca in cazul decesului oricaruia dintre noi doi, celalalt sa mosteneasca proprietatile mobiliare si ... (vezi toată discuția)