Am o intrebare legata de uzul frunct in contextul unei mosteniri. In urma testamentului, o persoana lasa dupa deces un apartament de 3 camere drept mostenire sotiei sale si fiului sau. Proportia dreptului asupra apartamentului este: fiul primeste 2/3 iar sotia 1/3. Sotia NU are, conform testamentului, drept de uzul fruct. Momentan ea este singura care foloseste acel apartament. Nu cunosc detalii legate de alte aspecte ale testamentului, dar in mare, nu mai sunt alte chestiuni importante in el. Vroiam sa va intreb ce presupune faptul ca sotia are, prin mostenire, o treime din apartament, dar nu are drept de uzul fruct. Fiul are dreptul sa o dea afara prin prisma acestui detaliu? Adica... poate vinde intregul apartament si sa-i ofere ulterior ei 1/3 din bani, conform dreptului cuvenit? Sau inseamna faptul ca sotia nu poate folosi decat treimea ei de apartament?
Sau are dreptul sa vanda doar 2/3 din apartament?
In acest caz are importanta daca acel apartament era un bun propriu al sotului decedat.
Daca apartamentul respectiv era bun comun al sotilor ..... testamentul se referea numai la partea sotului - se prezuma ca aceasta ar fi de 50%.
Nu.. sotul decedat a adus la notariat mai demult.. dovada conform careia el a vandut casa parintilor lui si cu respectivii bani a cumparat apartamentul de 3 camere. Prin testament el ofera intregul apartament in proportia specificata mai sus, cu limitarea ca sotia lui nu va avea drept de uzul fruct. Ei s-au inteles ulterior la momentul respectiv.. ca daca ea se va muta cu el.. in apartamentul de 3 camere cumparat de el.. ca va participa la intretinere etc. Dar acest faptul nu cred ca ar conta. Ideea e ca el, decedatul, a cumparat singur apartamentul respectiv. Dreptul dat sotiei si fiului in acea proportie reprezinta dreptul la intregul apartament, nu doar la jumatatea lui. Deci fiul primeste 75% din el iar sotia 25%. Ea nu are drept de uzul fruct.
In contextul acestor explicatii, care ar fi raspunsul dvs? Are dreptul sa o dea afara oricand si sa-i plateasca treimea de proprietate in urma vanzarii?
Sotului supravietuitor ii este conferit prin lege un drept special de abitatie ( de a locui ) , care Acest drept este conferit de lege soşului supravieşuitor cu titlu gratuit, în sensul că, pe timpul cât se bucură de acest drept, nu este obligat să plătească chirie moştenitorului care a dobândit proprietatea casei. Iar dacă este şi el comoştenitor al casei, gratuitatea îi profită în sensul că nu este obligat să plăteasca chirie, nici înainte şi nici după împarteală pentru cota-parte corespunzatoare drepturilor comoştenitorilor.este un drept temporar care durează până la executarea ieşirii din indiviziune, dar cel putin un an de la deschiderea moştenirii sau până la recăsătorirea soţului supravieţuitor;
soţul supraviţuitor va continua folosinţa locuinţei în baza dreptului de abitaţie numai dacă aceasta a fost proprietatea exclusivă sau proprietatea comună a defunctului; în toate cazurile, dreptul de abitaţie va servi ca temei al folosinţei numai în limitele cotei-părţi de proprietate dobândite prin moştenire de către comoştenitori.
Inteleg partial raspunsul dumneavoastra. Totusi restrangand aria cazurile prezentate, va pot spune ca sotul decedat avea proprietate exclusiva asupra apartamentului. Testamentul specifica impartirea de 1/3 pentru sotie si 2/3 pentru fiu, fara ca sotia sa aiba drept de uzufruct asupra apartamentului. Nicio conditie suplimentara. In acest caz fiul poate actiona in a vinde intregul apartament si sa-i ofere ulterior 1/3 din bani sotiei decedatului?
Sau alt caz... fiul are dreptul de a o forta pe sotia decedatului sa paraseasca apartamentul? (avand in vedere ca ea nu are drept de uz fruct)
Sotia si fiul sunt in acest moment coproprietari asupra apartamentului.
Niciunul dintre coprorietari nu poate sa vanda INTREGUL apartament. (nimeni nu poate sa vanda cea ce n-are si niciunul din ei nu are intregul).
Fiecare poate sa vanda numai cota pe care o are. Prin urmatre, fiul ar putea sa vanda doar cota sa de 2/3 din apartament. (daca cineva e de acord sa cumpere ramanad in indiviziune cu sotia)
Solutia este partajul bunului. Cel caruia ii va fi atribuit apartamenul la partaj va fi obligat sa platesca celuilalt partea sa in bani. (sulta).
Pana la partaj sotia supravietuitoare (daca nu are o alta locuinta) are un drept de abitatie asupra acestui apartament (de a locui) - cum spunea mai sus studentica.
Dreptul de abitatie este un drept prevazut de lege, el nu este un drept primit de la defunct (nu trebuia, prin urmare, sa fi fost scris ceva prin testament cu privire la acest drept. Si, apropros, uzufructul si abitatia nu trebuiesc confundate).
Deci, fiul nu o poate da afara pana la partaj. Fiul o poate da afara numai daca in urma partajului ii va fi atribuit lui apartamentul.
Mostenire din donatie
rina68
Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)