avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de uzul fruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de uzul fruct

Buna ziua,


Am o intrebare legata de uzul frunct in contextul unei mosteniri. In urma testamentului, o persoana lasa dupa deces un apartament de 3 camere drept mostenire sotiei sale si fiului sau. Proportia dreptului asupra apartamentului este: fiul primeste 2/3 iar sotia 1/3. Sotia NU are, conform testamentului, drept de uzul fruct. Momentan ea este singura care foloseste acel apartament. Nu cunosc detalii legate de alte aspecte ale testamentului, dar in mare, nu mai sunt alte chestiuni importante in el. Vroiam sa va intreb ce presupune faptul ca sotia are, prin mostenire, o treime din apartament, dar nu are drept de uzul fruct. Fiul are dreptul sa o dea afara prin prisma acestui detaliu? Adica... poate vinde intregul apartament si sa-i ofere ulterior ei 1/3 din bani, conform dreptului cuvenit? Sau inseamna faptul ca sotia nu poate folosi decat treimea ei de apartament?
Sau are dreptul sa vanda doar 2/3 din apartament?


Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 20:17, 2 Mai 2009
In acest caz.. daca ea nu este de acord sa vanda partea ei.. fiul decedatului poate vinde doar partea sa? (2/3)
Si atunci de ce mai exista specificatia "sotia nu are drept de uz fruct viager asupra apartamentului"?.. daca are dreptul sa stea in apartament..dupa cum spuneti.
Cred ca am spus destul de limpede ca fiecare poate sa vanda ceea ce are. Deci fiul poate sa vanda partea sa de 2/3 (daca gaseste ... pe "praful" asta pe cineva dispus sa cumpere 2/3 si sa poarte pe urma un proces de partaj cu sotia supravietuitoare).

Dreptul de uzufruct e una, iar dreptul de abitatie e ...din alta poveste. (sunt doua drepturi diferite care nu trebuiesc confundate).
De ce are dreptul sa stea?
Pentru ca legiuitorul a dorit sa acorde sotului supravietuitor, care nu are o alta locuinta proprie, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit. Acest drept dureaza pana la executarea iesirii din indiviziune, si in orice caz cel putin un an de la decesul sotului.
De ce a dorit legiuitorul asta?
Oare pentru ca si-a dat seama ca ca pot exista si mostenitori in stare sa arunce in strada o vaduva dupa 3 zile de la inmormantare? Nu stiu, nu l-am intrebat :confused:
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2009
romascanu, moderator
:) Si eu as fi scris ultimele 2 randuri pe care le-ati scris dvs, daca as avea doar informatiile din acest subiect al forumului. Dar nu stiti detaliile sociale ale acestei probleme, asa ca nu cred ca ar trebui sa acuzati nefondat. Nu aveti idee ce oameni rai pot exista in lume, desi cred ca aveti ceva experienta de viata. Vaduva pe care o compatimiti nu poate fi numita fiinta umana. Va multumesc totusi foarte mult pentru raspunsuri...
A trecut mai bine de un an de la deces.
Atentie, nu conteaza ca a trecut mai mult de un an de la deces, daca nu s-a facut inca partajul.
Cum spuneam, acest drept dureaza pana la partaj , dar cel putin un an de la deces. (adica minim un an, maxim ...cat o fi pana la partaj).

Eu n-am acuzat pe nimeni. Am incercat doar sa raspund la intrebarea de ce o fi vrut legiuitorul din 1944 (pentru ca de atunci dateaza acest drept) sa-i acorde sotului supravietuitor, care nu are o alta locuinta, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit cu sotul sau pana la moartea acestuia, daca acesta casa face parte din mostenire. Si chiar am terminat pe un ton de gluma ("nu stiu, nu l-am intrebat" ....pe el, legiuitorul, adica). Acuma, de ce n-o fi facut si vreo diferenta intre vaduvele painea lui Dumnezeu si vaduvele scorpii, iar nu-i treaba mea.
Dar e la indemana fiului sa promoveze o actiune de iesire din indiviziune. Asta chiar e treaba lui si nu-l opreste nimeni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2009
romascanu, moderator
Primul pas in rezolvarea problemei este iesirea din indiviziune. Asadar, oricare dintre coproprietari se poate adresa instantei de judecata si sa solicite acest lucru (asta in care partile nu ajung la o intelegere)....si instanta va hotari cui ii revine apartamentul si ce sulta trebuie sa plateasca acesta celuilalt coproprietar. In caz de neintelegere .... apartamentul se va vinde si banii se vor impartii in functie de cota fiecaruia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege succesiune/partajare lock lock Caut si eu legea care spune ce parti revin, dupa decesul sotului, in urma taxei de succesiune sotiei si fiului (unul singur). Vreau sa citesc si eu acea parte ... (vezi toată discuția)
Intrebare actiune evacuare MARCO002400 MARCO002400 Dupa moartea tatalui meu, in casa a ramas sotia lui si fiul acesteia, care nu este mama mea, tatal meu era recasatorit. Precizez ca el nu a avut copii din a ... (vezi toată discuția)
Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)