avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... INTREBARE ACTIUNE EVACUARE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

INTREBARE ACTIUNE EVACUARE

Dupa moartea tatalui meu, in casa a ramas sotia lui si fiul acesteia, care nu este mama mea, tatal meu era recasatorit. Precizez ca el nu a avut copii din a doua casatorie, eu fiind unicul copil. Deja sotia supravietuitoare are mai mult de un an de zile de la deces de cand locuieste acolo in contextul in care ea are casa proprietate.
Care este varianta prin care eu pot sa fac actiune de evacuare a acesteia din casa cat si a fiului ei? si daca exista vreun model de actiune?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: irol , utilizator 17:33, 18 Iulie 2011
ati dezbatut succesiunea dupa tata ? casa este bun comun cu sotia sau era bunul propriu al tatalui?
suntem in timpul procesului de partaj. Casa este bunul tatalui meu. Casa este facuta in timpul casatoriei cu mama mea iar dupa divort casa a luat-o tatal meu, deci e bun propriu.
Sotul supravietuitor care nu are o alta locuinta proprie, va avea pana la executarea iesirii din indiviziune si in orice caz, cel putin timp de un an de la incetarea din viata a sotului sau, in afara de dreptul de mostenire potrivit dispozitiilor de mai sus, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din succesiune.
Pentru a fi considerat valid, acest drept special de abitatie trebuie sa fie constituit asupra unei case de locuit care sa faca parte din mostenire, iar sotul supravietuitor sa nu aiba o alta locuinta in proprietatea sa.
Incetare
Principala obligatie ce revine titularului la incetarea dreptului de abitatie este de a restitui proprietarului locuinta care a format obiectul dreptului de abitatie. Locuinta se va restitui in aceeasi stare in care a fost primita.
Nudul proprietar nu este indreptatit la evacuarea titularului dreptului de abitatie din imobil pentru ca titularul abitatiei nu este un chirias, ci are conferit un dezmembramant al proprietatii.
Insa, sotul supravietuitor in cazul dvs nu avea un drept de abitatie valid pt ca detinea o casa proprietate proprie.
Dupa impartirea drepturilor succesorale si consolidarea calitatii de proprietar asupra casei puteti cere evacuarea.(Practica judiciara a decis in acest sens ca mostenitorul sezinar nu se poate prevala de sezina pentru a tulbura posesia mostenitorului nesezinar, care se poate apara pe calea actiunilor posesorii (16) (art. 674 C. proc. civ.). Mostenitorii sezinari nu vor fi in drept sa pretinda posesia de fapt asupra unui bun succesoral, posedat de alte persoane cu care se afla in indiviziune )


Multumesc foarte mult pentru raspuns. Deci pe cale de consecinta as putea sa ii fac ordonanta presidintiala prin care sa cer evacuarea ei (sotie supravietuitoare) cat si a fiului ei, motivat de faptul ca ea are casa proprietate dobandita in timpul casatoriei cu primul ei sot?
Eu as incerca sa introduc separat o actiune negatorie prin care as contesta faptul ca parata ar avea vreun drept de abitatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala ... Raul611 Raul611 Buna seara Detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala sotie. Cu actuala sotie nu am copii, dar am un fiu dintr-o alta casnicie. In caz de decesul ... (vezi toată discuția)
Lege succesiune/partajare lock lock Caut si eu legea care spune ce parti revin, dupa decesul sotului, in urma taxei de succesiune sotiei si fiului (unul singur). Vreau sa citesc si eu acea parte ... (vezi toată discuția)
Mostenire sot simion otilia simion otilia -sotia a decedat -nu sunt copii -sotia are parinti -sotia are casa dabandita inainte de casatorie si e pe numele ei -sotul are drept de mostenire asupra ... (vezi toată discuția)