avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara Detin un apartament dinaintea casatoriei cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara Detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala ...

Buna seara
Detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala sotie. Cu actuala sotie nu am copii, dar am un fiu dintr-o alta casnicie. In caz de decesul meu, doresc sa stiu daca sotia mea mosteneste locuinta sau ce pot face incat sa poata ramane in locuinta in caz de moartea mea
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:36, 20 Aprilie 2023
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
La decesul dvs, soția va moșteni 1/4, iar fiul dvs 3/4.
Deci, oricum va fi coproprietara pe apartament și beneficiază de un drept de abitatie, în temeiul legii.
Art. 973 Cod civil
(1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuinţă corespunzătoare nevoilor sale beneficiază de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă această casă face parte din bunurile moştenirii.
(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.

Nu trebuie sa faceți nimic.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Drept de uzufruct viager
Dă dreptul persoanei înscrise de către proprietar,de a beneficia de toate drepturile asupra locuinței,pe toată durata vieții
@raluk0207
Pai si dupa ce se deschide mostenirea ce se intampla? Avand cota minoritara este posibil sa fie evacuata...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se intampla:
Art.1126 Cod civil (1) Sunt moştenitori sezinari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi, iar în lipsa acestora, colateralii privilegiaţi.
(2) Până la atestarea calităţii de moştenitor prin certificatul de moştenitor sau hotărârea judecătorească, moştenitorii sezinari dobândesc de drept stăpânirea de fapt a moştenirii.

Art.636 Cod civil (1) Fiecare coproprietar are dreptul de a folosi bunul comun în măsura în care nu schimbă destinaţia şi nu aduce atingere drepturilor celorlalţi coproprietari.

Sa fie evacuata de catre cine si in baza carui temei legal?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
faceti un testament prin care ii lasati sotiei dreptul de uzufruct si fiului nuda proprietate.
Daca nu veti face, femeia are drept de abitatie in calitate de sot supravietuitor, dar va dura pana la un eventual partaj intre fiu si ea.
Ultima modificare: Joi, 20 Aprilie 2023
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Sunt căsătorită de 15 ani cu soțul meu care are un băiat ... Lyngu Lyngu Sunt căsătorită de 15 ani cu soțul meu care are un băiat dintr-o altă căsnicie. El a moștenit un imobil pe care noi doi l-am recondiționat și ... (vezi toată discuția)
Mosteniri treidecinci treidecinci Traiesc cu o femeie cu care nu sunt casatorit. Care este procedura - 100% sigura - ca dupa decesul meu ea sa poata continua sa traiasca in locuinta urmand ca ... (vezi toată discuția)
Uzufruct între soţi Miriam22 Miriam22 Bună ziua, stimaţi specialişti, mă adresez Dvs. cu următoarea întrebare: - există posibilitatea de a efectua uzufruct viager între ... (vezi toată discuția)