avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara Detin un apartament dinaintea casatoriei cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara Detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala ...

Buna seara
Detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala sotie. Cu actuala sotie nu am copii, dar am un fiu dintr-o alta casnicie. In caz de decesul meu, doresc sa stiu daca sotia mea mosteneste locuinta sau ce pot face incat sa poata ramane in locuinta in caz de moartea mea
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:36, 20 Aprilie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cea mai simplă variantă e cea cu testamentul, întocmit de notar, nu doar o fițuică olografă, eventual cu adeverință medicală, conform căreia sunteți în deplinătatea facultăților mintale la momentul înregistrării testamentului. Dar chiar și așa, testamentul poate fi atacat, și deși slabe șanse să fie anulat, poate cauza ani de stres și bătaie de cap soției. Varianta cea mai sigură este să donați sau să vindeți soției imobilul, cu drept de uzufruct viager în favoarea dvs. Decizia asta este în schimb mai delicată, practic n-o mai puteți schimba ulterior, pe când testamentul poate fi refăcut periodic, dacă vi se schimbă preferințele.
@Hobitzi
Aceasta varianta il dezmosteneste pe fiu, ceea ce cred ca uzerul nu doreste.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
varianta " cea mai sigura", nu e deloc sigura, Vanzarea e atacata pe motiv ca nu se plateste pretul ( plus ca sunt si casatoriti sub regimul comunitatii legal)e, donatia va fi atacata si fiul isi va obtine rezerva succesorala... in plus, omul ramane fara proprietate ( doar daca doneaza, poate revoca donatia pe perioada casatoriei, iar daca moare nevasta prima, nuda proprietate ar fi mostenita de rudele nevestei.

in varianta testamentului, nu ii garanteaza ca nu va fi tarata in instanta, dar va sta in casa in timpul procesului, si doar daca i se incalca rezerva succesorala a fiului va avea succes, caz in care nevasta va fi nevoita sa dea niste bani.
asta e o varianta buna pt ambele parti, sa ramana nevasta in casa pana moare, iar apoi sa fie a fiului in totalitate.

Hobitzi a scris:

Varianta cea mai sigură este să donați sau să vindeți soției imobilul, cu drept de uzufruct viager în favoarea dvs. Decizia asta este în schimb mai delicată, practic n-o mai puteți schimba ulterior, pe când testamentul poate fi refăcut periodic, dacă vi se schimbă preferințele.

Ultima modificare: Joi, 20 Aprilie 2023
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt căsătorită de 15 ani cu soțul meu care are un băiat ... Lyngu Lyngu Sunt căsătorită de 15 ani cu soțul meu care are un băiat dintr-o altă căsnicie. El a moștenit un imobil pe care noi doi l-am recondiționat și ... (vezi toată discuția)
Mosteniri treidecinci treidecinci Traiesc cu o femeie cu care nu sunt casatorit. Care este procedura - 100% sigura - ca dupa decesul meu ea sa poata continua sa traiasca in locuinta urmand ca ... (vezi toată discuția)
Uzufruct între soţi Miriam22 Miriam22 Bună ziua, stimaţi specialişti, mă adresez Dvs. cu următoarea întrebare: - există posibilitatea de a efectua uzufruct viager între ... (vezi toată discuția)