avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Din 28.09.2019 Asociațiile de Proprietari cu mai mult ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Din 28.09.2019 Asociațiile de Proprietari cu mai mult de un bloc care are proprietăți comune, ar trebui să se dizolve de drept, dar nu știm exact articolele de lege care să permită așa ceva.

Eu locuiesc în cadrul unei Asociații de Proprietari cu 458 de proprietăți aflate în 9 blocuri și 28 de scări, situate pe 6 străzi diferite (conform legislației din domeniu, ar fi minim 9 Condominii sau 9 noi Asociații de Proprietari).
Cum procedăm să forțăm șefii ilegal aleși ai Asociației noastre (n-au convocat legal Adunările Generale din anii 2015-2019), să dizolve de drept Asociația de Proprietari cu 9 blocuri, fără a avea proprietăți comune între ele ?
Mihai Mereuță spune despre această obligație de separare, dar nu indică în concret și baza procedurală, sâ fi enumerat articolele pe baza cărora să cerem dizolvarea Asociației pe fiecare din cele 9 blocuri, cu proprietăți comune (o Asociație pentru fiecare Condominiu).
„Legea va crea probleme mari pentru asociațiile de proprietari din multe localități ale țării, unde există asociații de proprietari constituite pe mai multe blocuri. Astfel, potrivit prevederilor noii legi, asociațiile de proprietari pe mai multe blocuri, vor trebui să se reorganizeze la nivel de bloc (o Asociație, un Condominiu = un bloc)”, a declarat Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat.
DETALII: www.avocatnet.ro/articol_497...
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2019
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 04:42, 27 Decembrie 2019
Cine va impiedica sa va desprindeti de vechea asociatie?
Luati initiativa si la treaba, sunteti foarte pregatit in ceea ce priveste legislatia asociatiilor de proprietari, puneti in practica ceea ce dvs. cereti "sefilor" asociatiei din care faceti parte!
Legea nr. 196/2018 permite să se dizolve DE DREPT (implicit) o Asociație de Proprietari, mai ales dacă funcționează ilegal una ca a noastră, care are în componență 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări fără a avea proprietăți comune legate între ele, știind că definiția Condominiului înseamnă UN BLOC (O CLĂDIRE) cu proprietăți comune, nu cum este aberația din Asociația noastră „fantomă”, unde sunt 9 blocuri (9 clădiri) care nu au proprietăți comune legate între ele (legea obligă la o Asociație = un bloc) !
Mai grav este faptul că șefii consecutivi ai Asociației noastră n-au mai actualizat și legalizat la Judecătorie actele constitutive (Statutul și Acordul de Asociere) din anul ... 1997, adică de acum aproape 22 de ani, în Registrul Public de la Judecătoria Brăila figurând o cu totul altă adresă a sediului Asociației noastre, dar și proprietari ... DECEDAȚI SAU CARE ȘI-AU VÂNDUT DEMULT PROPRIETĂȚILE !!!
ȘTIIND ȘI FAPTUL CĂ N-AM MAI AVUT CONVOCATE LEGAL ADUNĂRILE GENERALE OBLIGATORII ANUAL, TIMP DE MAI MULȚI ANI, ESTE EVIDENT CĂ SCOPUL INIȚIAL AL ASOCIAȚIEI A FOST ÎNCĂLCAT ȘI ASTFEL VOM INVOCA ART. 245 DIN NOUL COD CIVIL, CARE POATE DIZOLVA DE DREPT ASOCIAȚIA NOASTRĂ TOTAL ILEGALĂ, CU ACTELE JURIDICE ABROGATE DEMULT !
Art. 245. * Dizolvarea persoanelor juridice de drept privat * - Persoanele juridice de drept privat se dizolvă: b) dacă scopul nu mai poate fi îndeplinit; c) dacă scopul pe care îl urmăresc sau mijloacele întrebuințate pentru realizarea acestuia au devenit contrare legii sau ordinii publice, ori dacă ele urmăresc un alt scop decât cel declarat; e) prin orice alt mod prevăzut de lege, actul de constituire sau Statut.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Septembrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Vedeți cum Tribunalul Bârlad anulează o Adunare Generală deoarece președintele nu a adus dovada că i-a convocat pe toți cei ... 1.640 de proprietari (!?) și nici nu și-au actualizat și re-legalizat actele constitutive, Asociația fiind pasibilă de desființare, așa cum preciza în Instanță președintele Asociației din Bârlad, milogindu-se de judecătorii de la Apel !
Este foarte utilă speța pentru mine, știind că avem în total în Asociație, 458 de proprietari, care nu pot fi convocați toți pentru A.G., și astfel această ilegală Asociație se va dizolva, dacă nu poate respecta procedurile de convocare aflate explicit în art. 47, 48 și 53 din Legea nr. 196/2018 !
* DETALII: [ link extern ]

~ final discuție ~