avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lucrez full time la o firmă, câte contracte part ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lucrez full time la o firmă, câte contracte part time de câte 2 ore pot încheia cu alte firme?

Buna ziua!
In acest moment lucrez full time la o firma, doresc sa ma extind putin, sa inchei contracte part time pe 2 ore si cu alte firme deoarece am mai multe calificari(detin curs de SSM, curs de PSI etc).
Intrebarea mea este, cu cate firme pot incheia aceste colaborari din punct de vedere legal(exista o limita?)
Multumesc anticipat pentru raspuns!!
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:35, 3 Octombrie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.


Cornel Vasile a scris:

(...)
Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.


Codul muncii nu limiteaza numarul de contracte incheiate pentru simplul fapt ca, limiteaza "clar" orele de munca si de repaus lunar.
Art. 114 . C. Muncii.
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.


Asadar, Mihai, din pacate si cel incheiat part time este ilegal.

Art. 112 . [durata normală a timpului de muncă]
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
]
Art. 113 . [repartizarea timpului de muncă în timpul săptămânii]
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.


Cu part-time-ul, depasesti 40 de ore pe saptamana.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dispozitiile art. 35 din Codul muncii consacra posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii in baza unor contracte individual de munca, fie la angajatori diferiti, fie la acelasi angajator.

Textul nu ne prevede insa cum sa se coreleze aceasta situatie cu dispozitiile legale care instituie durata maxima a timpului de munca.

Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)

Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).
Limitarea timpului de muncă se referă al CIM regim normal de muncă. Însă ceea ce este de reţinut este faptul că la CIM-part-time la fel ca şi la CIM-full-time trebuie specificată repartizarea orelor de muncă. Dacă activitatea se desfăşoară la domiciliul salariatului atunci chestia este neverificabilă. Dacă se desfăşoară în locaţiile angajatorului trebuiesc legalmente respectate clauzele contractuale, abaterea constituind cel puţin o contravenţie, dacă nu infracţiune.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Septembrie 2019
Mircea SCALAT, Contabil
Ce contravenție /infracțiune exista?

Alte discuții în legătură

Mai multe cim-uri la angajatori diferiti Baltazar_one Baltazar_one Buna ziua, asi dori sa stiu daca in conditiile in care o persoana are incheiate 2 CIM-uri (unul durata normala si altul part-time), [b]la angajatori ... (vezi toată discuția)
Contract de munca remuss remuss Exista posibilitatea de a fi angajat la doua institutii diferite cu program de 8 ore/40 saptamanal?Multumesc (vezi toată discuția)
Ore/zi alinazaz alinazaz va rog frumos sa imi spuneti cate ore pe zi are voie sa lucreze un salariat? va multumesc (vezi toată discuția)