Conform art 729 alin 1, lit b din Codul Civil salariile pot fi urmarite pana la o treime din venitul lunar net.
De ce se specifica termenul "pana la 1/3"?
Salariatul meu, sustine ca din 1/3 se scade cosul minim zilnic, ceea ce mi se pare o aberatie.
Daca ar fi sa tin cont de cosul zilnic, ar trebui ca, in loc de o poprire de 900 lei pe luna, sa retinem doar 100 lei/luna. Totalul sumei poprite este de aprox 20.000 lei.
Va rog sa ma ajutati, nu stiu cum sa il combat pe colegul.
Nu se scade nimic nici un coș zilnic, legea spune clar ca se reține până la 33% din venitul lunar net. Dacă creditorul cu executorul au stabilit poprire de 1/3, atunci atât rețineți din venitul lunar net.
Acelasi lucru, i-am spus si eu salariatului. Dar se leaga de faptul ca in CC scrie termenul "pana la 1/3" ( deci nu 1/3 fix).
Cum as putea sa ii explic? de ce scrie pana la 1/3 si nu 1/3?
Multumesc
PS. A reusit sa o convinga pe sefa mea ca are dreptate si trebuie sa ii conving pe amandoi ca eu am dreptate
gi-jane2
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca ati primit de la excutor sa ii retineti 1/3, asa trebuie sa faceti, asta daca nu vrea sefa dvs ca firma sa plateasca in locul lui.
In lege scrie pana la, pt ca poprirea poate fi si mai mica, de 100 de lei, 200, 600, in functie de ce obligatii si greutati are salariatul, dar asta nu e treaba dvs, ci a salariatului. Daca nu isi permite sa plateasca 1/3, va trebui sa faca contestatie la executare in termen de 15 zile de cand a aflat de executare si DOAR instanta decide cat sa fie poprirea, folosindu-se de acel "pana la"
Art. 789
Validarea popririi
(1) Dacă terţul poprit nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin pentru efectuarea popririi, inclusiv în cazul în care, în loc să consemneze suma urmăribilă, a liberat-o debitorului poprit, creditorul urmăritor, debitorul sau executorul judecătoresc, în termen de cel mult o lună de la data când terţul poprit trebuia să consemneze sau să plătească suma urmăribilă, poate sesiza instanţa de executare, în vederea validării popririi.
9) Terţul poprit care, cu rea-credinţă, a refuzat să îşi îndeplinească obligaţiile privind efectuarea popririi va putea fi amendat, prin aceeaşi hotărâre de validare, cu o sumă cuprinsă între 2.000 lei şi 10.000 lei.
Cam asta risca firma sa i se intample, daca se valideaza poprirea, da din buzunarul propriu cei 20 mii de lei cat datoreaza angajatul si mai plateste si amenda.
Nici firma si nici salariatul nu sunt factori de decizie, salariatul e debitor, iar angajatorul e tert poprit. Daca executorul a infiintat poprire pe 1/3 din salariu,doar instanta sesizata de cel vatamat prin executare, e cea care poate hotari altceva.
Company Advising
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Obligatia tertului poprit este de a infiinta poprirea conform incheierii de executare. "Pana la", pe langa explicatiile oferite de gi-jane2 mai inseamna si ca nu poate depasi suma de 1/3 pentru o singura poprire. Pana la 1/3 si atat.
Daca in contestatie nu arata motive temeinice pentru care nu poate plati 1/3, nu va avea castig de cauza doar pentru ca se leaga de sintagma "pana la".
Poprire pe salariu
danny2011
Am un titlu executoriu de executare silita, hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. M-am dus cu ea la executorul judecatoresc si am convenit ca ... (vezi toată discuția)