avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctionare angajati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctionare angajati

Tinand cont de prevederile dreptului la viata privata si ale regulamentului GDPR, angajatorul poate sanctiona angajatii in baza unui sistem de monitorizare GPS pe care il utilizeaza nu numai pentru protejarea partrimoniului (scop declarat si informati angajatii) dar si in care sistemul genereaza note privind stilul de condus al angajatilor, iar cei care nu au note satisfacatoare sa fie sanctionati disciplinar.
Cel mai recent răspuns: Ambra Denisa , utilizator 11:07, 13 Septembrie 2019
Exista asa ceva mentionat in Regulamentul intern ?
In regulamentul intern se precizeaza ca trebuie sa respecte procedurile interne, deciziile, sa nu aduca prejudicii asupra echipamentelor de lucru alocate, dar nu se precizeaza in mod expres acest lucru. Nu stiu sigur care prevederi legale interzic aceasta sanctionare a angajatilor in baza unor note. Este vorba de prevederile ale GDPR sau dreptul la viata privata? mentionez ca angajatii in cauza sunt monitorizati in timpul programului, cand utilizeaza vehicului in scop de serviciu nu personal.
Multumesc anticipat
Salariatii au fost instiintati ca sunt monitorizati ?
Da, au fost instruiti cu procedura unde se precizeaza acest aspect. Insa trebuie analizat daca in situatia in care sistemul GPS nu se limiteaza doar la localizarea angajatilor, el inregistreaza si date despre stilul de condus al soferilor - este legal acest lucru? Angajatorul in baza informatiilor obtinute, vrea sa sanctioneze angajatii...in afara de informare, este necesar si acceptul lor? Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2019
Ambra Denisa, utilizator
1. "În cazul în care acestea înregistrează date despre stilul de condus al șoferului, trebuie analizat dacă o astfel de procesare este necesară și nu încalcă dreptul la intimitate al angajatului. De asemenea, angajații trebuie să fie informați despre existența sistemului de înregistrare a locației. Mai mult decât atât, dacă salariatul are dreptul de a utiliza mașina în scopuri personale trebuie să aibă posibilitatea de a opri înregistrarea locației atunci când desfășoară activități private, întrucât o astfel de procesare nu are bază legală. Pentru a garanta totuși protecția bunurilor societății, angajatorul poate implementa un sistem de urmărire a locației care să se activeze în cazul în care mașina angajatului depășeste o anumită limită teritorială, ori dacă se forțează intrarea prin spargerea unui geam.

Articolul 88 din Regulament încurajează statele membre să prevadă norme mai detaliate pentru a asigura protecția drepturilor și libertăților cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaților în contextul ocupării unui loc de muncă având în vedere diferite aspecte precum recrutarea, îndeplinirea clauzelor contractului, asigurarea sănătății și securității la locul de muncă etc. Alineatul 2 menționează că aceste norme includ măsuri corespunzătoare și specifice pentru garantarea demnității umane, a intereselor legitime și a drepturilor fundamentale ale persoanelor vizate în special în ceea ce privește transparența prelucrării, transferul de date cu caracter personal în cadrul unui grup de întreprinderi și sistemele de monitorizare la locul de muncă.

Prin urmare, chiar dacă angajatorul deține bunurile utilizate de salariat, acest lucru nu îi conferă dreptul de a încalca principiile care stau la baza oricărei prelucrări de date cu caracter personal, fiind obligat să aibă o bază legală, să se asigure că prelucrarea este necesară, se realizează într-un mod transparent, iar datele sunt limitate la ceea ce este necesar în raport cu scopurile pentru care sunt prelucrate".

Citește mai mult... [ link extern ] /

2. In regulamentul intern , pentru a nu lasa loc de interpretari, ar trebui sa se prevada ca, constituie abatere disciplina conducerea autovehicului in mod defectuos, agresiv ...(aspecte legate de stilul de a conduce ...)