avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Șoferul vinovat a plecat de la locul accidentului ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Șoferul vinovat a plecat de la locul accidentului deși i-am spus că m-am lovit, iar polițistul nu a reținut decât fapta de vătămare corporală din culpă. Pot solicita extinderea urmăririi penale?

Bună seara!
Am fost implicat într-un accident rutier în urma căruia am suferit un mic TCC.

Imediat după accident, i-am spus persoanei vinovate de producerea accidentului să nu mute mașina deoarece m-am lovit și vreau să sun la 112 pentru a mi se acorda îngrijiri medicale.
Acesta nu a stat pe gânduri prea mult, s-a urcat în mașină si a plecat.

A 2-a zi cand m-am prezentat la sediul Serviciului Rutier, unde am completat declarația de tamponare(accident), am aflat de la agentul de poliție că a fost deschisdosar penal de vătămare corporală din culpă, nefiind reținută fapta de părăsire a locului accidentului, deoarece acesta i-a declarat că nu și-a dat seama că m-am lovit in urma accidentului
Ce mă sfătuiți să fac în acestă situație?

Știu că în prima fază cu documentele medicale trebuie să mă prezint la IML pentru eliberarea certificatului medico-legal, iar dacă mi se acordă cel puțin o zi de îngrijiri medicale, s-ar putea reține fapta de părăsire...

Faptul că acesta a părăsit locul accidentului va reieși din declarația mea, înregistrările video și martori(2 participanți la trafic).

Întrebarile mele sunt:
1. dacă eu în momentul depunerii plangerii la parchet pot solicita extinderea urmarii penale, pentru retinerea infractiunii de parasire a locului accidentului?
2.pot formula cerere de recuzare împotriva agentului rutier care nu a retinut fapta de părăsire a locului accidentului?

Vă multumesc
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 21:15, 22 Septembrie 2019
Ati sunat la 112 dupa incident ? ati chemat politia si ambulanta ?
Da, am sunat la 112, au sosit la fata locului după producerea accidentului o ambulanta, a venit si politia care a efectuat masuratori, am fost testat pentru stabilirea alcoolemiei, rezulvatul fiind 0; am fost întrebat cu privire la cealaltă mașină implicată în eveniment și i-am spus agentului rutier faptul că după ce l-am anuntat ca m-am lovit si vreau să solicit o ambulanta pentru ingrijiri medicale, acesta s-a urcat in masina si a plecat.
Ulterior am fost condus la spital pentru investigatii, mi s-a acordat concediu medical, 3 zile de la Unitate de Primiri Urgente a spitalului, ulterior acest concediu medical a fost prelungit pana la 20 de zile.
Cu toate aceste aspecte pe care am uitat să le mentionez, nu a fost retinuta fapta de părăsire a locului accidentului, politistul rutier motivand faptul ca vinovatul de producerea accidentului nu stia ca am fost lovit, desi i-am spus aceste lucru.
Dar studiind art. 338 CP, alin. (3), lit a)-d) constat că nu se încadrează la nici o literă lucru invocat de agentul rutier.

Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2019
Marius CH., utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se va retine cu siguranta si infractiune de parasire a locului accidentului.
Explicatia politistului este neverosimila, chiar nu inteleg de ce procedeaza asa.
In ce oras se intampla ?

Iasi.
O intrebare dacă se poate, după ce mi se eliberează certificatul medico-legal(în cazul in care mi se va acorda cel putin o zi de ingrijiri medicale) o să depun plângere.
În conținutul plângerii pe lângă descrierea situației, pot solicita extinderea urmării penale pentru urmărirea infracțiunii de părăsire a locului accidentului? Sau nu am acest drept, procurorul putând dispune din oficiu acest lucru?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Solicitati.

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu victima varvea@yahoo.com varvea@yahoo.com Bună ziua! Am fost implicat intr-un accident rutier în care am fost victima. Imediat dupa producerea accidentului l-am anuntat de pe cel vinovat de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! acum 2 saptamani am lovit un pieton cu masina (care ... Iza D Iza D Buna ziua! Acum 2 saptamani am lovit un pieton cu masina (care mi-a sarit in fata inainte de trecerea de pietoni, pe ploaie). Pietonul nu a dorit sa sunam la ... (vezi toată discuția)
Accident cu victima andracristina andracristina Buna ziua, Ieri pe drumul pana acasa am oprit pe sosea pentru ca mergeau pe partea carosabila 3 fete, una dintre ele s-a intors si s-a urcat pe masina dupa ... (vezi toată discuția)