avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract prestari servicii ocazionale cu persoana ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract prestari servicii ocazionale cu persoana fizica

Buna ziua,

Este legal sau nu ca o asociatie de proprietari sa incheie cu o persoana fizica un contract de prestari servicii pentru o lucrare ocazionala? Un exemplu este operatia de curatare a spatiului verde (sapat) ce se executa ocazional - 1 data pe an.
[ link extern ]

Unii spun ca asociatiile de proprietari trebuie sa lucreze numai cu firme autorizate, dar stim cu totii ca pentru unele lucrari nu exista efectiv executanti persoane juridice. Mai mult - de ce o firma poate colabora cu zilieri (ma gandesc aici la cei din agricultura), iar o asociatie de proprietari nu?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: marcel.damaschin , utilizator 14:06, 9 Ianuarie 2020
Doar cu PFA, eventual. Cine altfel va emite factura si cum justificati in contabilitate banii?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Marcel,
Te rog sa citesti si link-ul.
Administratorul intocmeste un Referat prin care solicita conducerii asociatiei aprobarea efectuarii lucrarii respective cu o persoana fizica neinregistrata fiscal.
Inainte de efectuarea lucrarii, se discuta cu persoana, se negociaza costul (net) al lucrarii, se intocmeste un contract de prestari de servicii.
La terminarea lucrarii, administratorul intocmeste un Stat de plata cu o valoare bruta (net + 10% impozitul). Omul semneaza de primirea sumei nete si, iaca ai doua documente justificative, aprobate de catre conducerea asociatiei, costurile vor fi repartizate proprietarilor pe lista de plata, conform reglementarilor interne.
In final, asociatia completeaza D 100 - venituri din alte surse si achita la finante valoarea impozitului.

da
Pentru clarificare, cititi prev. Codului fiscal, art. 114 alin.(2), lt. g)
Asadar, persoana fizica neinregistrata fiscal presteaza servicii catre o societate, veniturile obtinute de catre persoana respectiva se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse.
Asadar se poate, fara ca aceste contracte sa aiba caracter de continuitate - practic pentru fiecare ocazie ivita trebuie intocmit un nou contract... Este cam aiurea, insa deocamdata aceasta este procedura corecta. Pote ca cineva se va gandi si la aceste situatii in sensul ca poate simplifica procedura!
Succes!
Scuze, dar nu se incadreaza in categoria....exceptata? Nu m-ati convins. Inca....

Alte discuții în legătură

Angajator Leordeanu Leordeanu Am de facut lucrari de constructie la casa proprietate . Doresc sa colaborez cu meseriasi autorizati (pfa),care este forma contractuala ?. Pot angaja si ... (vezi toată discuția)
Zilieri pentru santier camelia50 camelia50 Buna ziua Sunt particular din Bucuresti si doresc sa-mi izolez si varuiesc casa. Am gasit patru muncitori care pot sa ma ajute. Lucrarea ar dura aproximativ ... (vezi toată discuția)
Conventie civila standan54 standan54 Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)