La moartea bunicului meu, bunica ramasa vaduva a vandut casa, si a cumparat o alta casa. Pe contractului noii case trecandu-se pe ea (bunica) iar din cei 3 copii, doar pe fiul ei mai mare, ca si cumparatori (fiul fiind in calitate de necasatorit, mentiune stipulata in contract). Cele doua fiice, cea mica fiind cu handicap de gradul 2, au fost nementionate in contract. Desi la plata diferentei mari de pret a casei au contribuit in mod egal ambii copii salariati respectiv fiul cel mare si fiica mijlocie (mama mea).
Dupa moartea bunicii, fiul care intre timp s-a casatorit si a parasit casa si familia in cauza, in urma cu 30 de ani, doreste sa vanda casa in ideea ca el este unicul mostenitor.
Va rog sa ne comunicati daca poate sa vanda unchiul casa fara consintamantul surorii lui handicapate care locuieste in casa, si fara consintamantul celeilalte surori?
Si cum se imparte mostenirea in cazul in care accepta vanzarea?
Deasemenea, astfel de contract injust pe care l-a realizat bunica este legal?
Succesiunea după bunic s-a dezbătut? Pentru că toți copiii lui îl moșteneau și era nevoie și de acordul lor la vânzarea inițială. Dacă da, contractul încheiat de bunică nu este ”injust”.
Toți copiii își moștenesc și mama, inclusiv fiicele; astfel, va trebui dezbătută moștenirea după mamă.
Pentru sumele de bani cu care au contribuit surorile, doar un judecător poate stabili dreptul lor de creanță.
Pe scurt, toți cei 3 copii sunt moștenitori, iar fratele are și calitatea de coproprietar prin cumpărare iar unchiul nu poate să vândă singur.
Multumesc pentru raspuns. Succesiunea dupa bunic nu s-a dezbatut. Vanzarea s-a realizat intr-un sat, acum 40 de ani, cu aproximatie. Mama si sora cu handicap nu au fost intrebate, nu li s-a cerut consintamantul la vanzarea casei.
Cred ca ele se bazau pe mama lor care s-a ocupat de tot. Sora cu handicap de gradul 2 nu avea si nu are nici acum capacitatea mentala sa inteleaga ce drepturi de mostenire i se cuvin.
La cererea bunicii, mama a imprumutat mai multe sume de la Casa de Ajutor Reciproc pentru plata diferentei la noua casa; bani care pe o perioada de mai multi ani, i-a returnat ulterior la CAR din propriul ei salar, si pe care nu i-a primit niciodata innapoi de la bunica sau fratele care au devenit ulteriori proprietarii casei.
Acest imprumut pe care l-a realizat mama a avut loc acum aprox. 35-40 de ani. Poate sa ceara drept de creanta?
Avand in vedere gradul de handicap al matusii, cum pot fi drepturile ei protejate, ea locuieste in aceasta casa.
Unchiul care traieste in strainatate de mai bine de 30 de ani, a luat initiativa recent sa declare casa de vanzare, fara sa se consulte cu surorile. Poate fi el oprit de la vanzarea casei in cazul incearca sa vanda fara a le informa?