avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fostul angajator nu recunoaște orele suplimentare, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fostul angajator nu recunoaște orele suplimentare, foarte multe, pe care le-am lucrat. Ce e de făcut?

Buna ziua, am si eu o problema cu fostul angajator, situatia este mai complicata dar incerc sa o expun pe scurt.
Treaba sta in felul urmator, este o firma cu sediul intr o localitate si punctul de lucru in alta localitate.
La inceputul firmei am avut foarte multe ore suplimentare, fostul sef de tura a fost dat afara intre timp.

Actualul sef de la punctul de lucru ne recunoaste orele suplimentare, are un pontaj facut dar acesta este dispus doar sa ne dea liber in schimbul lor. Cei de la sediu nu doresc sa le recunoasca si sa le plateasca legal, din punctul lor de vedere acestea nu exista.
In urma unei plangeri itm acestia au verificat actele de la sediul de lucru si au spus ca in actele verificate la sediul firmei nu exista ore suplimentare.

Dispun in momentul de fata de 2 pontaje, unul facut pe hartie de fostul sef, unul de la actualul sef unde sunt expuse toate orele (acesta a fost primit pe mail de pe adresa oficiala a punctului de lucru).

Ce este de facut mai departe? Problema este ca nu cred ca pot rezolva ceva daca merg in audienta la sediul ITM tinand cont ca nu cei din localitatea unde se afla punctul de lucru s au ocupat de caz.
Ma gandesc ca singura solutie ar fi sa dau firma in judecata, cum se procedeaza in acest caz?
Ultima modificare: Joi, 17 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:06, 20 Octombrie 2019
Daca nu doriti sesizarea ITM-ului , atunci promovati o actiune in instanta.

Se formuleaza o actiune prin care se solicita ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna obligarea societatii la plata drepturilor banesti care i se cuvin pentru munca depusa suplimentar in perioada ......... , precum si plata de daune morale si plata de cheltuieli de judecata .

La actiune depuneti copie de pe pontajul real ...

Cererea de chemare în judecată va cuprinde:
a) numele și prenumele, domiciliul sau reședința părților ori, pentru persoane juridice, denumirea și sediul lor. De asemenea, cererea va cuprinde și codul numeric personal sau, după caz, codul unic de înregistrare ori codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerțului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice și contul bancar ale reclamantului, precum și ale pârâtului, dacă părțile posedă ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, în măsura în care acestea sunt cunoscute de reclamant. Dispozițiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile. Dacă reclamantul locuiește în străinătate, va arăta și domiciliul ales în România unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul;

b) numele, prenumele și calitatea celui care reprezintă partea în proces, iar în cazul reprezentării prin avocat, numele, prenumele acestuia și sediul profesional. Dispozițiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile în mod corespunzător. Dovada calității de reprezentant, în forma prevăzută la art. 151, se va alătura cererii;

c) obiectul cererii și valoarea lui, după prețuirea reclamantului, atunci când acesta este evaluabil în bani, precum și modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea înscrisurilor corespunzătoare. Pentru imobile, se aplică în mod corespunzător dispozițiile art. 104. Pentru identificarea imobilelor se vor arăta localitatea și județul, strada și numărul, iar în lipsă, vecinătățile, etajul și apartamentul, precum și, când imobilul este înscris în cartea funciară, numărul de carte funciară și numărul cadastral sau topografic, după caz. La cererea de chemare în judecată se va anexa extrasul de carte funciară, cu arătarea titularului înscris în cartea funciară, eliberat de biroul de cadastru și publicitate imobiliară în raza căruia este situat imobilul, iar în cazul în care imobilul nu este înscris în cartea funciară, se va anexa un certificat emis de același birou, care atestă acest fapt;

d) arătarea motivelor de fapt și de drept pe care se întemeiază cererea;

e) arătarea dovezilor pe care se sprijină fiecare capăt de cerere. Când dovada se face prin înscrisuri, se vor aplica, în mod corespunzător, dispozițiile art. 150. Când reclamantul dorește să își dovedească cererea sau vreunul dintre capetele acesteia prin interogatoriul pârâtului, va cere înfățișarea în persoană a acestuia, dacă pârâtul este o persoană fizică. În cazurile în care legea prevede că pârâtul va răspunde în scris la interogatoriu, acesta va fi atașat cererii de chemare în judecată. Când se va cere dovada cu martori, se vor arăta numele, prenumele și adresa martorilor, dispozițiile art. 148 alin. (1) teza a II-a fiind aplicabile în mod corespunzător;

f) semnătura.
ITM-ul a fost sesizat deja, aceastia au spus ca in actele firmei nu figurez cu ore suplimentare, n am avut cum sa le raspund sa le arat ce pontaje am eu.
Trebuia la sesizare sa le atasati acel pontaj.
A fost atasat dar acestia probabil au preferat sa l ignore.
Atunci mai aveti varianta instantei de judecata...

Alte discuții în legătură

Neplata salarii eduuard eduuard Pentru a actiona in justitie o persoana juridica pentru neplata salariilor, ce fel de cerere se depune la instanta? In cazul in care persoana juridica este in ... (vezi toată discuția)
Chemare in judecată Agvil Agvil Buna!Dacă sunt persoana fizica,ce trec la \"motive de drept\"în cererea de chemare în judecată? Nu îmi permit financiar sa angajez un avocat și nu știu ... (vezi toată discuția)
Angajator in ilegalitate? mikehit47 mikehit47 Angajatorul meu este înregistrat ca firma IT in Romania, activează în industria cazinourilor online. Ne obliga sa impersonam persoane de peste hotare pentru ... (vezi toată discuția)