Bună ziua. Mă deplasam pe o strada cu echipajul de poliție în spatele meu. Am ajuns la o trecere de pietoni , pe marginea drumului dintr-o directie perpendiculara cu drumul se deplasa spre drum/trecere o doamna care venise dinspre blocuri. Ea mai avea vreo 3-4 metrii pana la trecerea de pietoni , eu automat am trecut pe trecere si nu m-am oprit sa ii acord prioritate deoarace doamna nu era angajata in trecere, mai avea 3-4 m, se vedea ca merge drept catre trecere si are intentia sa treaca strada, insa nu era pe marginea drumului sau a trecerii , inca era pe trotuar la o distanta de vreo 4-5 pasi de strada/trecere. Pe mine m-au oprit ca nu am dat prioritate, mi-au luat permisul si mi-au dat si amenda. Ce inseamna mai exact conform legii ANGAJAT IN TRECERE?? Cu piciorul pe trecere, la 1 metru de trecere, la 2 metrii , cand pot trece , si cand is obligat sa ma opresc, daca e un om la 30 m de la trecere si se vede pe el ca intentioneaza sa treaca, atunci ma opresc si stau 2 minute pana ajunge el la strada si trece? Va multumesc
În cuprinsul art. 6 din O.U.G. 195/2002, se precizează că
„În sensul prezentei ordonanțe de urgență, expresiile și termenii de mai jos au următorul înțeles:
1. acordare a priorității - obligația oricărui participant la trafic de a nu își continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalți participanți la trafic care au prioritate de trecere să își modifice brusc direcția sau viteza de deplasare ori să oprească;””
Astfel, apreciez că, atâta timp cât pietonul nici nu și-a modificat direcția de deplasare, nici viteza și, cu atât mai mult, nici nu s-a oprit, măsura dispusă de către agentul de poliție este nelegală sau, în cel mai bun caz (pentru dumnealui), vădit disproporționată.
Dacă dvs. ați ajuns la marcajul pietonal, iar pietonul se afla la o distanță de 3 ... 4 m este clar că nu se pune problema neacordării priorității de trecere pietonului. Circulând cu viteza legală în zona trecerii pentru pietoni (30 km/h) se poate stabili că nu aveați posibilitatea de a opri în condițiile prezentate.
Depuneți plângere contravențională solicitând anularea procesului verbal și, implicit, a sancșiunilor dispuse de agentul de poliție.
ing. Ioan Ciobanu