Bună ziua. Mă deplasam pe o strada cu echipajul de poliție în spatele meu. Am ajuns la o trecere de pietoni , pe marginea drumului dintr-o directie perpendiculara cu drumul se deplasa spre drum/trecere o doamna care venise dinspre blocuri. Ea mai avea vreo 3-4 metrii pana la trecerea de pietoni , eu automat am trecut pe trecere si nu m-am oprit sa ii acord prioritate deoarace doamna nu era angajata in trecere, mai avea 3-4 m, se vedea ca merge drept catre trecere si are intentia sa treaca strada, insa nu era pe marginea drumului sau a trecerii , inca era pe trotuar la o distanta de vreo 4-5 pasi de strada/trecere. Pe mine m-au oprit ca nu am dat prioritate, mi-au luat permisul si mi-au dat si amenda. Ce inseamna mai exact conform legii ANGAJAT IN TRECERE?? Cu piciorul pe trecere, la 1 metru de trecere, la 2 metrii , cand pot trece , si cand is obligat sa ma opresc, daca e un om la 30 m de la trecere si se vede pe el ca intentioneaza sa treaca, atunci ma opresc si stau 2 minute pana ajunge el la strada si trece? Va multumesc
Dacă dvs. ați ajuns la marcajul pietonal, iar pietonul se afla la o distanță de 3 ... 4 m este clar că nu se pune problema neacordării priorității de trecere pietonului. Circulând cu viteza legală în zona trecerii pentru pietoni (30 km/h) se poate stabili că nu aveați posibilitatea de a opri în condițiile prezentate.
Depuneți plângere contravențională solicitând anularea procesului verbal și, implicit, a sancșiunilor dispuse de agentul de poliție.
ing. Ioan Ciobanu