avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Neprezentare în instanță
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Neprezentare în instanță

Bună ziua. Dacă am primit în august înștiințare să merg la judecătorie să-mi ridic dosarul, dar nu m-am prezentat din motiv că nu am fost în țară, cum pot afla stadiul dosarului meu și ce urmează după?
Cel mai recent răspuns: Carmen Matei , Avocat 11:52, 18 Septembrie 2019
Buna ziua,
Va puteti prezenta la arhiva judecatoriei sa solicitati dosarul la studiu, precum sa intrebati de urmatorul termen de judecata, ora si sala unde se desfasoara sedinta de judecata. Verificati ultima incheiere a sedintei de judecata ca sa vedeti ce s-a dispus, iar daca dosarul a fost finalizat, puteti solicita o copie dupa hotararea judecatoreasca.


av. Carmen Matei a scris:

Buna ziua,
Va puteti prezenta la arhiva judecatoriei sa solicitati dosarul la studiu, precum sa intrebati de urmatorul termen de judecata, ora si sala unde se desfasoara sedinta de judecata. Verificati ultima incheiere a sedintei de judecata ca sa vedeti ce s-a dispus, iar daca dosarul a fost finalizat, puteti solicita o copie dupa hotararea judecatoreasca.


Deci chiar dacă procurorul a decis să renunțe la urmărirea penală oricum va avea loc judecata?
Trebuie vazute actele ce le-ati primit pana acum. Eu pot doar sa imi dau cu presupusul fara a detine informatii suplimentare. Astfel, este posibil sa vi se fi comunicat o citatie, iar instiintarea ce ati primit-o viza un anumit act de procedura.

Cu instiintarea si o copie a cartii Dvs. de identitate va puteti prezenta in termenul prevazut in cuprinsul inscrisului la arhiva Judecatoriei sau la institutia prevazuta in cuprinsul instiintarii pentru a vi se comunica actele de procedura.

Codul de procedura penala la art. 318 dispune printre altele::
Ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarirea penala este verificata sub aspectul legalitatii si temeiniciei de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel, iar cand a fost intocmita de acesta, verificarea se face de procurorul ierarhic superior. Cand a fost intocmita de un procuror de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ordonanta este verificata de procurorul-sef de sectie, iar cand a fost intocmita de acesta, verificarea se face de catre procurorul general al acestui parchet.
Ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarirea penala, verificata potrivit alin. (10), se comunica in copie, dupa caz, persoanei care a facut sesizarea, partilor, suspectului, persoanei vatamate si altor persoane interesate si se transmite, spre confirmare, in termen de 10 zile de la data la care a fost emisa, judecatorului de camera preliminara de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta.
Judecatorul de camera preliminara stabileste termenul de solutionare si dispune citarea persoanelor prevazute la alin. (12).
Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata, in camera de consiliu, cu citarea persoanelor prevazute la alin. (12), precum si cu participarea procurorului, asupra legalitatii si temeiniciei solutiei de renuntare la urmarirea penala. Neprezentarea persoanelor legal citate nu impiedica solutionarea cererii de confirmare.
Judecatorul de camera preliminara verifica legalitatea si temeinicia solutiei de renuntare la urmarirea penala pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul de urmarire penala si a inscrisurilor noi prezentate si, prin incheiere, admite sau respinge cererea de confirmare formulata de procuror
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2019
Carmen Matei, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numere provizorii expirate, suspendare permis, dosar penal soluționat cu nup. ce trebuie să fac mai departe? Lazar Cosmin-Celestin Lazar Cosmin-Celestin Buna ziua! In iulie 2017,am fost prins cu numerele provizorii expirate si mi s-a intocmit dosar penal si mi s-a suspendat permisul de conducere,dar mi s-a dat ... (vezi toată discuția)
Furt din supermarket Anamariacatalina Anamariacatalina Am fost chemată la judecătorie printr o citație in care scria renunțare urmărire penală, am furat dintr-un supermarket niște alimente, am confirmat la ... (vezi toată discuția)
Adresa procuror pentru renuntare la urmarirea penala Ancaaa1 Ancaaa1 Buna seara! In urma unei adrese primita de la procuror prin care se mentioneaza ca s-a dispus renuntarea la urmarirea penala, stiu ca trebuie inaintata ... (vezi toată discuția)