buna ziua,mama si fratelele mamei nu au facut succesiunea timp de 16 ani,unchiul locuind pe terenul si casa unde au trait parinti,acuma 5 ani fratele mamei a fost la notar si nu ia dat drept de mostenire fiindca are sora(mama)iara mama a fost acuma la notar si notarul ia spus:ca daca nu a cerut in 6 luni se considera ca a renuntat la succesiune in favoarea fratelui...cum vine asta? din cate stiu legea spune :ca o succesiune se poate dezbate si dupa doi ani numai sa se va plati o taxa in plus,cam se bat cam in cap,deci mentionez nici fratele mamei nu este propietar si nimeni nu ia dat drept de propietate...
Articolul 1.108 din Codul civil Felurile acceptării
(1) Acceptarea poate fi expresă sau tacită.
(2) Acceptarea este expresă când succesibilul își însușește explicit titlul sau calitatea de moștenitor printr-un înscris autentic sau sub semnătură privată.
(3) Acceptarea este tacită când succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea să îl facă decât în calitate de moștenitor.
Articolul 1.109
Înregistrarea actelor de acceptare
În situația în care acceptarea este făcută printr-un înscris autentic, declarația de acceptare se va înscrie în registrul național notarial, ținut în format electronic, potrivit legii.
Articolul 1.110
Actele cu valoare de acceptare tacită
(1) Actele de dispoziție juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moștenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte:
a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moștenirii;
b) renunțarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moștenitori determinați;
c) renunțarea la moștenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comoștenitorilor sau moștenitorilor subsecvenți.
(2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moștenirii actele de dispoziție, administrare definitivă ori folosință a unor bunuri din moștenire.
(3) Actele de conservare, supraveghere și de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul și-a însușit prin ele calitatea de moștenitor.
(4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moștenirii.
multumesc pt.documentatie,in cazul asta ca mama nu s-a prezentat, deci dupa lege se subintelege ca a renuntat la mostenire de ce nu-l face notarul pe el propietar?
probabil nu-l face ca nici el la randul lui nu s-a prezentat la notar in termen?
V-am prezentat textul de lege in speranta ca mama dumneavoastră se regăsește intr-unul din cazurile de acceptare tacita.
In orice caz, in Romania, de regula, succesorii accepta tacit moștenirea. De aceea cred ca ar trebui sa ii comunicati notarului, eventual printr-un avocat, ca moștenirea a fost acceptata tacit.
Succesiune
corana
Buna ziua,
Tatal meu a murit in urma cu un an. Fiind plecat din tara nu m-am ocupat de succesiune. In schimb mama si cei doi frati vitregi sustin ca este ... (vezi toată discuția)
Succesiune
galileo43
Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)
Succesiune
mariantoma48
buna ziua,rog un raspuns argumentat asupra termenului de optiune succesorala :este de 6 luni sau de un an,in discutiile de pe forum am gasit ambele variante,va ... (vezi toată discuția)