avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie cu acordul ambelor parti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie cu acordul ambelor parti

Obligatii si drepturi ambele parti.Daca se poate,doresc un raspuns detaliat.Va multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 17 Septembrie 2019
gabrielion, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:07, 18 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu exista demisie cu acordul partilor ... demisia poate fi cu sau fara preaviz.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Asadar, fie solicitati incetarea raportului de munca prin demisie- art.81 C.mun., fie cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.

3. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

Daca v-ati dat demisia si este cu preaviz, atunci incetarea c.i.m. va avea loc la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

4. Nu sunteti obligat sa stati in preaviz , insa absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

5. Intrucat termenul de preaviz in cazul demisiei este prevazut de lege in favoarea angajatorului, acesta poate renunta la beneficiul lui, ceea ce conduce la incetarea contractului de munca la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

6. Pe durata preavizului , in cazul demisiei cu preaviz, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

Durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea mentionata in c.i.m. ...

De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 8 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 8 ore/zi.

Reducerea timpului de munca pe durata preavizului este posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.
Va multumesc! Foarte util!Va rog,inca o intrebare:daca angajatorul uita sau nu vrea sa elibereze adev.de vechime,ce pot face?Va multumesc anticipat!O zi frumoasa!
HG 905/2017
art.7
....
(5) La incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.
(6) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
.....

Refuzul de a elibera documentele mentionate mai sus constituie contraventie sanctionata cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie avocatnetforumuser avocatnetforumuser Buna ziua, Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie legata de demisia cu acordul partilor, fara preaviz? Mai sunt valabile informatiile de la acest link ... (vezi toată discuția)
Demisie in timpul c.o zimbrul60 zimbrul60 Sunt in concediu si as vrea sa stiu daca in timpul derularii C.O,pot sa-mi depun demisia,ori cu acordul partilor sau cu preaviz. In cazul in care este cu ... (vezi toată discuția)
Demisie cu previz Lmihai56 Lmihai56 . Sunt medic rezident an 5 angajat la un spital municipal din provincie ,cu CIM(si anexe) perioada nedeterminata din 2010. urmarea concursului pe post la ... (vezi toată discuția)