avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua,
Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie legata de demisia cu acordul partilor, fara preaviz? Mai sunt valabile informatiile de la acest link [ link extern ] /?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:31, 25 Iunie 2019
Buna ziua,
Nu exista demisie cu acordul partilor.
Contractul poate inceta cu acordul partilor, la o data stabilita de comun acord, prin demisie, care poate fi cu sau fara preaviz sau printr-o notificare trimisa de una dintra partile contractului, angajat sau angajator, daca va gasiti in perioada de proba.
Se poate, va rog, sa imi raspunda cineva in masura, legat de info disponibile la linkul atasat?
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Nu exista demisie cu acordul partilor ... demisia poate fi cu sau fara preaviz sau se poate solicita incetarea c.i.m. cu acodul partilor.

In cazul incetarii c.i.m.cu acordul partilor nu se acorda preaviz si trebuie acordul angajatorului. In situatia demisiei ,asa cum am mai mentionat, aceasta poate fi cu sau fara preaviz si nu trebuie aprobata de angajator.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

Daca v-ati dat demisia si este cu preaviz, atunci incetarea c.i.m. va avea loc la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

3. Nu sunteti obligat sa stati in preaviz , insa absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

4. Intrucat termenul de preaviz in cazul demisiei este prevazut de lege in favoarea angajatorului, acesta poate renunta la beneficiul lui, ceea ce conduce la incetarea contractului de munca la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

5. Angajatorul are obligaţia de a comunica angajatului următoarele acte, la cererea acestuia:
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime

HG 905/2017
art.7
....
(5) La incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.
(6) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
......

De asemenea, mai puteti solicita angajatorului si eliberarea celorlalte documente mentionate in link-ul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cu acordul ambelor parti gabrielion gabrielion Obligatii si drepturi ambele parti.Daca se poate,doresc un raspuns detaliat.Va multumesc mult! (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o situatie, vreau sa imi dau demisia cu acordul ... Crisu Loredana Crisu Loredana Buna ziua, Am o situatie, vreau sa imi dau demisia cu acordul partilor pentru a nu mai sta in preaviz. In cazul in care seful, nu imi aproba demisia si eu ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi, fara preaviz andreicts andreicts Buna ziua, Doresc sa demisionez de la o firma si as dori sa o fac fara preaviz. Care ar fi masurile pecuniare pe care le poate aplica firma in acest caz? Am ... (vezi toată discuția)