avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul mamei asupra copilului minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul mamei asupra copilului minor

Buna seara ! Am un bebelus de 2 luni rezultat in urma unei relatii in concubinaj. Tatal copilului a acceptat sa il recunoasca ,a fost bine pana acum intre noi. Dar nu ne mai intelegem si ne am despartit. El tot ameninta ca se duce la avocat si o sa imi ia copilul. Se poate asa ceva ? De cand am venit de la spital cu el am stat la mama si stam in continuare eu si copilul tatal sa mutat la el acasa. El nu are o situatie prea buna acasa la el si nici conditii de a creste copilul eu in schimb am toate conditiile acasa pentru el . Nu muncesc sunt studenta la facultate la zi si mi am bagat dosarul pentru indemnizatie. O am pe mama care nu lucreaza si poate sa stea cu el cand sunt eu la facultate. Veniturile care ne intra in casa lunar sunt destul de mari. Deci dumneavoastra ce parere aveti ? Copilul poate ramame cu mine,are doar 2 luni ?
Cel mai recent răspuns: Geanina DRIAN , Avocat 11:17, 21 Septembrie 2019
tatăl copilului poate obține un duplicat.
dar își asumă riscul unei declarații în fals.
Multumesc. Chiar nu stiu cum sa mai procedez cu el. Imi spune ca o sa se zbata sa obtina copilul o saptamana sau doua pe luna,gen sa avem amandoi copilul in mod egal,se poate ? Eu as vrea sa il decad de tot din drepturi . Cum sa procedez ?
practica instanțelor judecătorești din România nu agreează locuința alternantă (timp egal la ambii părinți).
cu atât mai mult asta nu se întâmpla unui bebeluș de 2 luni.
locuința copilului se va stabili la mamă și, în funcție de programul de vizitare admis de instanță, va petrece timp și cu (la) tatăl.
părintele nerezident (la care nu locuiește copilul) păstrează toate drepturile în legătură cu acesta: vizită, timp împreună, decizie, implicare, etc.
dacă tatăl nu reprezintă un pericol real și grav pentru copil, nu poate fi decăzut din drepturile părintești.
pentru a tranșa situația ați putea solicita Dvs. instanței să ia măsurile cu privire la minor: locuință, pensie întreținere, program de vizitare.
așa, la terminarea procesului, drepturile fiecărui părinte vor fi clare și încălcările vor putea fi sancționate.
de asemenea, dacă fostul partener este violent, vă amenință, etc, puteți solicita emiterea unui ordin de protecție.

Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti
Art. 508
Condiţii
(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie exclusiva sau decaderea din drepturile parintesti claudettee claudettee Buna ziua.sunt mama unui bebelus de cateva luni rezultat dintr-o relatie de concubinaj.bebelus a fost recunoscut legal de catre tata, desi eu si tatal sunrem ... (vezi toată discuția)
In urma mortii unui parinte ce drepturi au copiii la bunurile dobandite de-alungul vietii? dumitracheE dumitracheE In urma unui accident a murit mama mea.acum am ramas eu sora mea si tatal meu,care s-a recasatorit.Acum tatal meu a inceput sa bea in exces zilnic si la orice ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi parintesti ionela-timofte ionela-timofte Buna ziua, Doresc si eu niste sfaturi in legatura cu o situatie: Am un frate detinut in penitenciar, el are 2 fetite de 2 si respectiv 1 an din urma ... (vezi toată discuția)