avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Concediul de odihna/concediul medical de sarcina si ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Concediul de odihna/concediul medical de sarcina si lauzie, cod 08

Buna ziua,
As dori sa stiu daca numarul zilelor de concediu de odihna /an este de 21 zile chiar daca, de ex. din 01 oct. 2019 -31.dec.2019 beneficiez de concediu medical sarcina si lauzie, cod 08 ???
Sau numarul zilelor de concediu de odihna se calculeaza strict pana la data inceperii concediului medical, adica pana la 01. oct 2019???
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:23, 24 Septembrie 2019
Concediul de odihna nu se diminueaza din cauza concediului medical.
Aveti dreptul la 21 de zile de concediu de odihna pe anul 2019, dar practic veti beneficia de ele doar dupa reluarea activitatii.

Legea nr.53/2005 - Codul muncii:

ART. 145
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
(4) La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.
(5) În situaţia în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe, urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situaţia de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.

Ok...dar in cazul in care angajatorul vrea sa-mi plateasca zilele de concediu de odihna (nu am avut CO pe 2019 decat 5 zile si restul vrea sa mi le plateasca)......as vrea sa stiu daca imi va plati numarul zilelor de CO care mi se cuvin pana la 01 oct sau pana la sfarsitul anului 2019 chiar daca din 01 oct. intru in concediu medical cod 08???
Concediul de odihna neefectuat se plateste doar in cazul incetarii contractului individual de munca.

Codul muncii:

ART. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
(3) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Nu puteti efectua concediul de odihna inainte de a intra in concediul medical?
Ultima modificare: Marți, 24 Septembrie 2019
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca lyly64 lyly64 Buna ziua, Daca pana la 01 martie am fost in concediu crestere copil si am revenit la lucru cate zile de concediu imi revin pe an? ( pe an am 21 de zile CO) (vezi toată discuția)
Concediu de odihna Ruslana1 Ruslana1 Buna ziua, As dori sa stiu la cate zile de concediu de odihna am dreptul pana la 14.06.2016, avand in vedere ca in perioada 17.03.2016 - 14.06.2016 sunt in ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna rosflower rosflower Buna ziua! sunt insarcinata in 30 sapt.luna aceasta la sf.ar trebui sa intru in prenatal intrebarea mea este concediul de odihna pe anul acesta este din ... (vezi toată discuția)