avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil construit pe teren concesionat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil construit pe teren concesionat

Buna ziua!
Exista un imobil construit de o firma pe un teren concesionat de la Primarie. Contractul de concesiune are valabilitatea pana va sta cladirea si se achita o taxa de concesiune pentru teren catre Primarie. In contractul de concesiune este mentionat ca aceasta cladire va fi o casa de birouri. Intrebarea este: dupa 20 de ani, proprietarul are voie sa vinda constructia? Daca Primaria se opune sa se schimbe destinatia initiala a cladirii, adica eventualul nou proprietar daca se gandeste sa faca alta activitate in cladire, Primaria poate bloca? Mentionez, ca Primaria a renuntat la dreptul de preemptiune. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine , Avocat 16:07, 26 Septembrie 2019
Buna ziua,

Trebuie verificat contractul de concesiune. In principiu, nu văd de ce s ar opune primăria. Pe de alta parte, se poate solicita acordul primăriei pentru a schimba destinația.

Practic, dreptul de proprietate asupra cladirii apartine proprietarului acesteia, care are drept de folosință, dispoziție, implicit, posibilitate de schimbare a destinatiei imobilului. Calitatea de proprietar prevalează fata de contractul de concesiune (in funcție de eventualele rațiuni/clauze/premise stipulate in cuprinsul acestuia), acesta (contractul de concesiune) fiind exclusiv pe teren.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cladire cumparata doar cu factura si chitanta fiscala fara act notarial. ALEXANDRINA2012 ALEXANDRINA2012 In anul 2011 am cumparat de la firma tatalui meu o cladire doar cu factura fiscala fara nici un act notarial. Intre timp tatal meu a decedat iar firma pe care ... (vezi toată discuția)
Obtinere drept de proprietate de proprietarul cladirii de deasupra terenului eagle_free eagle_free Buna ziua. As dori si eu o indrumare in legatura cu o problema referitoare la un teren, proprietate a primariei. Situatia se prezinta in felul urmator: Un ... (vezi toată discuția)
Probleme de intabulare.... TomaGradinaru TomaGradinaru O societate agricola a cumparat in 1990 un fost IAS cu o cladire si un teren. In prezent Primaria din raza respectiva a castigat terenul. Societatea vrea sa ... (vezi toată discuția)