avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obtinere drept de proprietate de proprietarul cladirii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obtinere drept de proprietate de proprietarul cladirii de deasupra terenului

Buna ziua.
As dori si eu o indrumare in legatura cu o problema referitoare la un teren, proprietate a primariei.
Situatia se prezinta in felul urmator:
Un cetatean (in varsta de aproximativ 50 de ani) detine dreptul de proprietate asupra unei cladiri (nu locuinta). Din informatiile detinute de mine, acesta ar fi dobandit cladirea printr-un contract de vanzare-cumparare de la o fosta unitate economica in anul 2004. Terenul este in proprietatea primariei iar proprietarul cladirii doreste sa obtina proprietatea asupra terenului respectiv.

Intrebarile mele sunt:
1) Exista vreo posibilitate d.p.d.v. juridic ca acesta sa cumpere terenul cu preemtiune?
2) Daca ar exista o neintelegere (interese contrare) intre proprietarul caldirii si cel al terenului, aceasta situatia ar putea intra sub incidenta principiului "nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune", adica situatia sa fie catalogata ca fiind o indiviziune iar proprietarul cladirii sa obtina cedarea proprietatii asupra terenului de catre primarie?
3) Daca proprietarul cladirii doreste sa extinda cladirea ar putea obtine o autorizatie de constructie in acest sens pe terenul primariei si eventual proprietatea asupra terenului invecinat?
4) Daca persoana respectiva va vinde cladirea unei alte persoane in varsta de 28 de ani care nu are locuinta si, aceasta din urma persoana ar dori sa concesioneze terenul respectiv in vederea construirii sau transformarii cladirii respective in destinatie locuinta, consiliul local ar fi obligat sa dea curs unei cereri de concesionare a terenului respectiv in temeiul art. 15 din legea nr. 50/1991?
5) Exista vreun text de lege care sa prevada ca tinerii care sunt constructori de buna credinta ai locuintelor pe un teren concesionat de la primarie pot cumpara terenul respectiv cu preemtiune?

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iunie 2012
eagle_free, utilizator
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 20:59, 26 Iunie 2012
1. terenurile din domeniul public sau privat al localitatii pot fi vandute doar prin licitatie publica in conditiile legilor 215/2001 si 213/1998.
2. din punctul meu de vedere nu suntem intr-o situatie de indiviziune ci de proprietar de cladire pe terenul altuia, caz in care cel care poate alege, functie de buna sau reaua credinta a proprietarului cladirii, este proprietarul terenului.
3. IN principiu, de la data dobandirii constructiei titularul ar trebui sa aiba un contract de concesiune sau inchiriere incheiar cu proprietarul terenului, deci sa aiba un titlu pentru teren, situatie in care, cu acceptul titularului terenului poate obtine autorizatie de construire pentru consoldare sau chiar extindere in limita terenului concesionat/inchiriat si cu respectarea servitutilor legale.
4. Anterior incheierii unui contract de vanzare cumparare notarul va solicita acordul proprietarului terenului si odata obtinut acest acord se va modifica titularul contractului detinut pentru teren.
5. Dupa ce o sa aveti o situatie clara a detinerii terenului, reventi cu aceasta intrebare.
Buna seara.
Revin cu informatii suplimentare si expun problema putin cu schimbarea perspectivei in sensul celor ce voi expune mai jos.

Din informatiile relatate de persoana in cauza, aceasta a dobandit dreptul de proprietate pe caldire si un drept de folosinta asupra terenului (care este trecuta ca nota) in baza unei facturi emise de o fosta societate cu capital de stat, in anul 2004, factura pe care sunt trecute ambele drepturi.

Prevederile art. 123 din legea nr. 215/2001 prevad astfel:

Art. 123. - (1) Consiliile locale si consiliile judetene hotarasc ca bunurile ce
apartin domeniului public sau privat, de interes local sau judetean, dupa caz, sa fie
date in administrarea regiilor autonome si institutiilor publice, sa fie concesionate
ori sa fie inchiriate. Acestea hotarasc cu privire la cumpararea unor bunuri ori la
vanzarea bunurilor ce fac parte din domeniul privat, de interes local sau judetean, in
conditiile legii.
(2) Vanzarea, concesionarea si inchirierea se fac prin licitatie publica, organizata
in conditiile legii.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), in cazul in care consiliile locale
sau judetene hotarasc vanzarea unui teren aflat in proprietatea privata a unitatii
administrativ-teritoriale pe care sunt ridicate constructii, constructorii de bunacredinta
ai acestora beneficiaza de un drept de preemptiune la cumpararea terenului
aferent constructiilor. Pretul de vanzare se stabileste pe baza unui raport de
evaluare, aprobat de consiliul local sau judetean, dupa caz.
(4) Proprietarii constructiilor prevazute la alin. (3) sunt notificati in termen de
15 zile asupra hotararii consiliului local sau judetean si isi pot exprima optiunea de
cumparare in termen de 15 zile de la primirea notificarii.

Raportat la aceste dispozitii legale doresc sa stiu urmatoarele:
1) daca societatea mentionata mai sus a transmis dreptul de proprietate asupra cladirii si de folosinta asupra terenului persoanei cumparatoare respective, aceasta din urma are calitatea de constructor de buna credinta in sensul dispozitiilor art. 123 alin. (3) sau numai societatea respectiva poate avea aceasta calitate si nu se poate transmite succesiv la alte persoane?
2) Aceeasi intrebare de la pct. 1), daca cumparatorul vinde la randul lui unei alte persoane cladirea respectiva, aceasta din urma persoana poate dobandi calitatea de constructor de buna credinta in sensul dispozitiilor art. 123 alin. (3) , daca ulterior cumpararii va face demersuri inclusiv de a renova cladirea respectiva, in speranta de a putea cumpara terenul de la primarie fara licitatie?
3) Daca in cele din urma proprietarul cladirii nu se intelege cu proprietarul terenului (in speta, primaria), cum se poate finaliza conflictul asupra gestionarii/gospodaririi intregului imobil (cladire + teren), adica daca exista interese contrare pentru administrarea zonei/imobilului respectiv?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura diferita de atribuire a unui teren, conform unei hcl MARCEL MOLNAR MARCEL MOLNAR de ce atunci cind o persoana fizica doreste sa cumpere terenul pe care este construita casa proprietate personala pe care o detine de mai bine de 20 de ani, ... (vezi toată discuția)
Concesiune teren constructii s_mari s_mari ce se intampla cu terenul concesionat pt constructii dupa trecerea termenului de 45 de ani? terenul se afla in proprietatea privata a comunei. cand si cum pot ... (vezi toată discuția)
Cum se stabileste pretul unui teren de catre primarie Buna seara ,am un teren in sectorul 1 si doresc sa-l achizitionez am mers la primarie am primit ok pentru cumparare si actele necesare ,rugamintea mea este ... (vezi toată discuția)